Preko 8.000 eura otuđeno u računalnoj prijevari

0
FOTO:PIXABAY

Policijska uprava Osječko-baranjska izvijestila je o novom slučaju računalne prijevare u kojem je nepoznati počinitelj prevario 46-godišnjaka da instalira lažnu aplikaciju za trgovanje kriptovalutama. Počinitelj je telefonskim putem uvjerio žrtvu da instalira aplikaciju, nakon čega je s njegovog računa otuđeno više od 8.000 eura.

Policijska uprava poziva građane da budu iznimno oprezni te da svoje bankovne podatke ne upisuju na sumnjive stranice ili u neprovjerene aplikacije. Naglasak je stavljen na edukaciju građana o mogućim opasnostima i metodama koje koriste prevaranti.

U suradnji s CARNET-ovim Nacionalnim CERT-om, lansiran je novi servis pod nazivom CERT iffy koji omogućuje provjeru autentičnosti internetskih trgovina. Ovaj alat dizajniran je kako bi korisnicima pružio dodatnu sigurnost pri online kupovinama, omogućavajući im da jednostavno provjere je li internetska trgovina koju koriste sigurna. Dovoljno je upisati URL adresu trgovine na stranici iffy.cert.hr i pritisnuti gumb za provjeru.

Saznajte više o ovom servisu i kako se možete zaštititi od računalnih prijevara na službenom portalu www.cert.hr.