Prehlada ili alergije? Prepoznajte razlike kako biste si mogli pomoći

0
foto: Pixabay/Ilustracija

Prehlada ili alergije? Ovo pitanje zbunjuje mnoge kad se pojave poznati simptomi kihanja i kašljanja u proljetno vrijeme. Prepoznajte razliku kako biste si mogli pomoći.

Ponekad je to teško razlučiti, ali jedan je od glavnih pokazatelja je koliko dugo simptomi traju. Prehlade i alergije mogu imati iste simptome, no uzroci su im vrlo različiti.

Prehladite se kad virus uđe u vaše tijelo, a njih je na stotine. Tada vaš imunološki susta pokreće protunapad, koji se manifestira kao kašalj, temperatura ili začepljen nos. Virus možete ‘pokupiti’ kad netko tko je zaražen kihne, zakašlje u blizini vas ili se rukuje s vama.

No, najviše nakon nekoliko tjedana vaš imunološki sustav bi se trebao izboriti s bolešću i trebali biste prestati imati simptome, piše Ordinacija.

S alergijama je druga priča. Uzrokovane su preaktivnim imunološkim sustavom. Iz nekog razloga vaše tijelo bezopasne stvari, poput prašine ili peludi, smatra bacilima i napada ih kao viruse ili bakterije.

Kad se to dogodi, vaše tijelo oslobađa kemikalije poput histamina, baš kao što to čini kada se borite s prehladom. To može uzrokovati oticanje sluznica u nosu te izazvati kihanje i kašalj. Alergije nisu zarazne, što je i glavna razlika od prehlada.

Simptomi prehlade i alergije

Pojavljuju li se simptomi povremeno, ali naglo, vjerojatno je riječ o alergijama. Također i ako simptomi traju duže od dva tjedna možete posumnjati na alergije.

Što se tiče najčešćih simptoma stvar je ovakva:

  • bol u tijelu – tipična je za prehlade i nikad se ne pojavljuje u slučaju alergija
  • kašalj – češt je kod prehlada, ali povremeno se javlja i kod alergija
  • bolno grlo – vrlo je često kod prehlada, ali može se pojaviti i kod alergija
  • umor – povremeno se javlja u oba slučaja
  • vrućica – ponekad kod prehlada, ali nikad kod alergija
  • oči koje svrbe i suze – rijetko kod prehlada, a vrlo često su simptom alergija
    nosi koji je zaštopan ili curi – čest je simptom u oba slučaja