Predsjednik Milanović posjetio Požegu i Našice te poplavom pogođeno naselje Vidovci

0

Predsjednik Republike Zoran Milanović posjetio je u nedjelju Požegu povodom obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja 63. A samostalne gardijske bojne ZNG-a i potom Našice gdje je sudjelovao na obilježavanju Dana Grada Našica. Tijekom boravka u Požegi, predsjednik Milanović obišao je i poplavom pogođeno naselje Vidovci gdje je razgovarao s mještanima i predstavnicima lokalnih gradskih službi.

Čestitajući dan postrojbe na svečanosti održanoj na nogometnom stadionu, predsjednik je, između ostalog, rekao: „Mislim da smo zadovoljni državom u kojoj živimo, uz sve nesporazume, svađe, prijepore i grube riječi, stabilni smo, čvrsti, svoji na svome. Hrvatske neovisnosti ne bi bilo, kao ni našeg prava da kažemo što mislimo, da 1991. nije bilo malog broja dobrih ljudi koji je učinio ogromne stvari za ovu zemlju. Krajem 1991. vi ste gotovo svi sudjelovali u oslobađanju teritorija u Zapadnoj Slavoniji, to je nemjerljivo važna operacija koje se tek tri godine kasnije pokazala strateškom“.

Predsjednik Milanović je, nadalje, naglasio kako „nikada u povijesti našeg naroda mi nismo tražili tuđe, uvijek je to bila obrana našeg prostora“, te zaključio: „Naša država, uz sve prijepore, ipak ima temeljno jedinstvo, vjeru u zajednički cilj, svijest o zajedničkom porijeklu iako se međusobno dosta razlikujemo“.

Povodom obilježavanja 30. godišnjice ustrojavanja Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike dodijelio je odlikovanja pripadnicima 63. „A“ samostalne gardijske bojne Zbora narodne garde Požege. Za junački čin u Domovinskom ratu Redom Nikole Šubića Zrinskog odlikovan je Damir Soldo. Redom Hrvatskog križa, za teško ranjavanje u Domovinskom ratu odlikovan je Krešimir Crnković.

Za osobit zasluge za Republiku Hrvatsku stečene u ratu i u iznimnim okolnosti u miru Redom hrvatskog trolista posmrtno je odlikovan Branko Rezo. Redom hrvatskog trolista odlikovani su Zlatko Odžić, Ivica Rašić i Tatjana Štetić.

Redom hrvatskog pletera za osobiti doprinos razvitku i ugledu Republike Hrvatske i dobrobiti njezinih građana Redom hrvatskog pletera posmrtno je odlikovan Josip Garić. Redom hrvatskog pletera odlikovani su Ivan-Ivica Milaković, Boris Faltinek, Zoran Bošnjak, Josip Pavunčec i Zvonimir Bogdanović. Spomenicu Domovinskog rata primio je Rade Bilić.

U Našicama, koje slave svoj dan, predsjednik Milanović je u obraćanju kazao: „Radite, gradite, razvijajte se. Ovo je uredan, solidan grad, ima sjajnu bazu za dobar, pristojan život. Često kukamo da nestajemo, da ćemo izumrijeti kao nacija. Nećemo. Smanjivanje broja stanovnika je razlog za brigu, je razlog za akciju, ali nije razlog za očajavanje. Ovo je lijep, plodan kraj. Privilegij je živjeti na ovakvom prostoru“.

Podsjećajući na povijest europskih integracija, predsjednik Republike je upozorio kako „sada moramo čvrsto stajati na zemlji“. „Što je tamo za nas? Novac i novac.  Zato ja uspješnost i kvalitetu uprave mjerim samo po jednom: koliko si na lokalnoj razini uspio izvući za sebe od onih pustih milijardi koje Hrvatskoj stoje na raspolaganju, ali koje treba znati uzeti. Ići u Brisel i slušati pametne savjete, to mi ne treba, doći ću radije u Našice“, zaključio je predsjednik čestitajući Našićankama i Našićanima blagdan svetog Ante.