Požeško-slavonski Stožer zahtjeva nastavu na daljinu za svoje srednjoškolce

0
foto: PSŽ/Compas

Nakon završetka sastanka Stožera civilne zaštite Požeško-slavonske županije danas je održana tiskovna konferencija, na kojoj se župan Alojz Tomašević osvrnuo na najvažnije teme.

Županijski stožer odlučio je uputiti zahtjev Nacionalnom stožeru o uvođenju modela C, odnosno nastave na daljinu za srednje škole. Razlog tome je porast učenika u samoizolaciji. Naime, proteklog vikenda 26 razrednih odjeljenja završilo je u samoizolaciji. Ako Nacionalni stožer odobri model C, nastava na daljinu bi krenula od idućeg tjedna. ,,Brojke koje smo dobili ovoga vikenda nisu obećavajuće te ćemo sukladno tome uputiti zahtjev prema Stožeru CZ RH o uvođenju modela C u našim srednjim školama.” – rekoa je župan Tomašević.

Iz Stožera su se osvrnuli i po pitanju domova za starije koji su na području županije u ozbiljnim problemima: ,,Nakon što izvjesno vrijeme imamo povećani broj pozitivnih osoba pojavila se i opterećenost zdravstvenog sustava i domova za starije i nemoćne osobe. U ovome trenutku u Dom za starije i nemoćne osobe Požega je dobra situacija, nema niti jedne pozitivne osobe. U Domu za starije i nemoćne osobe u Velikoj trenutno je 5 aktivnih slučajeva, koji su detektirani i izolirani. Na području Lipika imamo dosta problema. Radi se o Domu u Marinom Selu, gdje je 31 pozitivna osoba od 60-ak korisnika te 12 od 19 pozitivnih djelatnika. Također u Domu Anđelak pozitivno je 10 od 11 djelatnika. Pozvao bih sve zdravstvene djelatnike i djelatnike u socijalnoj skrbi na tzv. radnu karantenu, dakle da odlaze samo na posao i kući. Moramo biti svjesni odgovornosti koju nosi takav posao.

Iz Stožera apeliraju na građane da se pridržavaju mjera, budu odgovorni i što manje ukupljaju na obiteljskim druženjima.

Kapaciteti testiranja u ovome trenutku su, možemo reći, maksimalni. Kada imamo veliki broj testiranja, nalazi koje šaljemo u Zagreb nam kasne te često osobu možemo obavijestiti o nalazu tek nakon nekoliko dana. Zato pozivam sve, ukoliko razviju bilo kakve simptome da ostanu kod kuće i izoliraju se od svih te ne čekaju da simptomi prođu, nego se jave svom liječniku i dogovore testiranje, a u izolaciji svakako ostanu dok ne pristignu nalazi.“, rekao je dr. Ante Vitalia.