Povećava se broj zaraženih hripavcem, u Osijeku zabilježeno 80-ak slučajeva

0

Oboljelih od hripavca sve je više i to najviše među djecom. U cijeloj Hrvatskoj organizirani su punktovi za testiranja, a epidemiolozi i dalje preporučuju cijepljenje kao najbolju zaštitu, objavio je HZJZ.

Prema najnovijim podacima iz Registra zaraznih bolesti Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti, zaključno s 8. prosinca 2023., u Hrvatskoj je evidentirano 2250 slučajeva oboljenja od hripavca. Najveći broj zaraženih zabilježen je među osobama u dobi od 10 do 14 godina.

Hripavac nije zaobišao ni Osječko-baranjsku županiju, koja trenutačno bilježi preko 80 slučajeva, rekao je Nikola Kraljik, voditelj Službe za epidemiologiju NZJZ OBŽ, za Slavonsku televiziju.

Struka i dalje apelira na cijepljenje. Od hripavca su najugroženija novorođenčad i dojenčad kod kojih bolest može biti vrlo teška, a u pojedinim slučajevima i smrtonosna. Za djecu koja su primila sva potrebna cjepiva bolest nije opasna, a u većini slučajeva nema ozbiljnijih komplikacija.

Bolest ima tri stadija:

1. stadij – rani simptomi u trajanju 1 do 2 tjedna

  • Curenje nosa ili začepljen nos i blago povišena temperatura (do 38 °C)
  • Kašalj (kod dojenčadi slabo prisutan)
  • Teško disanje do prestanka disanja-apneja i cijanoza (kod dojenčadi i male djece)

2. stadij – napadaji kašlja (paroksizmi), u trajanju od 2 do 6 tjedana (ili duže)

  • Brzi, snažni i ponavljajući napadi kašlja u trajanju od 1-2 minute, bez udisaja, završavaju dugim visokotonskim, duboko uvučenim udahom (hripanje). Napadaji kašlja su češći tijekom noći.
  • U tijeku i nakon napada kašlja javlja se povraćanje i malaksalost.
  • Stanje se pogoršava kako bolest odmiče.

3. stadij – oporavak, u trajanju oko 2 do 3 tjedna (ljeti kraće nego zimi), a može i duže, ponekad mjesecima.

foto: HZJZ/broj oboljelih od hripavca