Potvrđeno popuštanje mjera: Od se petka vraćaju svadbene svečanosti i restorani u zatvorenom

0
foto: pixabay

Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske danas je na konferenciji predstavio popuštanje mjera što supa na snagu od petka 28. svibnja. Vraćaju se svadbene svečanosti, rad restorana u zatvorenom i okupljanja do 23 sata.

Na javnim događajima i okupljanjima od petka biti će dozvoljeno maksimalno 100 osoba, a ne 25 kako je bilo do sada. Tako se sada ukidaju zabrane privatnih okupljanja, a sva okupljanja dozvoljena su do 23 sata, a ne do 22 sata kao do sada.

Što se tiče svadbenih svečanosti, ona su dozvoljena s maksimalno 120 osoba. Međutim, sve osobe moraju biti procijepljene prema pravilu proizvođača cjepiva, imati potvrdu o prebolijevanju u posljednjih 6 mjeseci ili imati negativan PCR test ne stariji od 48 sati. Osim toga, organizatori svadbenih svečanosti moraju prijaviti svečanost nadležnom županijskom stožeru civilne zaštite s okvirnim brojem ljudi. Nakon svadbene svečanosti u roku od dva dana potrebno je dostaviti popis gostiju koji su bili na svečanosti s potpisima. Organizatori moraju provjeriti svakog gosta ispunjava li sve uvjete.

Ugostiteljski objekti koji uslužuju samo piće i napitke, odnosno kafići, i dalje smiju raditi samo na otvorenim dijelovima, ali im je radno vrijeme produženo do 23 sata. Restorani i drugi ugostitelji objekti koji uslužuju hranu i slastice smiju raditi u zatvorenim prostorima do 23 sata.

Stožer je objasnio da je razlog toj razlici higijenski uvjeti koje objekti koji prodaju hranu moraju zadovoljiti kako bi uopće radili što odgovara i epidemiološkim mjerama.

Na pogrebima više nema ograničenja po pitanju broja ljudi, ali je i dalje sve zabranjeno iskazivanje sućuti bliskim kontaktom.

Pekarnicama dozvoljen je rad do 23 sata, a prodaja alkoholnih pića više nije zabranjena od 22 sata do 6 sati već od 23 sata do 6 sati.

Kasina, automat klubovi i kladionice smiju raditi od 8 do 23 sata.

Od petka vraćaju se dječje igraonice, radionice te plesne škole i sport u zatvorenom, osim u školskim dvoranama.

Također, vraćaju se i sajmovi na otvorenom uz obavezno nošenje maske.

U javnom prijevozu više nema ograničenja o maksimalnom broju putnika već se mogu popuniti svi kapaciteti, ali je potrebno nositi masku.

U vjerskim objektima više nema ograničenja od jedne osobe na 7 kvadrata, već je sada jedna osoba na 4 kvadrata.

Što se tiče prelaska granice, nije došlo do velikim promjena. Do sada su djeca do 7 godina smjela ući u Hrvatsku bez testa ili bilo koje potvrde uz roditelje koji ih imaju, sada je ta dobna granica pomjerena na 12 godina.

Sve mjere na snazi su do 15. lipnja, nakon čega Stožer najavljuje nova popuštanja.

I dalje ostaju na snazi osnovne mjere o obavezi nošenja maske, dezinfekcije ruku i držanje socijalne distance.