Potvrde Mirovinskog osiguranja dostupne u svim poštanskim uredima

foto: Screenshot YouTube

Potvrde Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje (HZMO)-a od ponedjeljka su dostupne u svim poštanskim uredima, izvijestila je Hrvatska pošta koja je s HZMO-om novim pilot-projektom proširila suradnju.

Korisnici u poštanskim uredima mogu bez naknade zatražiti i preuzeti potvrdu o podacima o stažu i plaći, obavijest o ostvarenom drugom dohotku, potvrdu o korištenju prava iz mirovinskog osiguranja te potvrdu o isplaćenom doplatku za djecu, priopćila je Hrvatska pošta.

Za podnošenje zahtjeva treba predočiti osobnu iskaznicu ili putovnicu, a zahtjev se može podnijeti osobno u bilo kojem poštanskom uredu, neovisno o mjestu prebivališta.

“Poštanski uredi nerijetko su centralna točka u manjim ruralnim mjestima u kojima građani obavljaju većinu svojih obveza i zato je posebno važno da im omogućimo i približimo usluge državnih institucija i ustanova“, istaknuo je Mate Mišetić, član uprave Hrvatske pošte.

Suradnja Hrvatske pošte i HZMO-a pokrenuta je u svibnju 2017. u pet županija u sklopu strateške smjernice za razvoj “Pošta – šalter države”. Njome je korisnicima u poštanskim uredima omogućena predaja zahtjeva za ostvarivanje prava na doplatak za djecu, prava na mirovinu, naknadu zbog tjelesnog oštećenja i za usluge povezane s ostvarivanjem prava iz mirovinskog osiguranja. U lipnju 2018. mogućnost predaje zahtjeva za HZMO uvedena je u sve poštanske urede u Hrvatskoj. Korisnici su prepoznali ovu uslugu te je u studenom 2020. suradnja Hrvatske pošte i Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje dodatno proširena.

“HZMO kontinuirano radi na olakšanju dostupnosti svojih usluga, prije svega proširenjem vlastitih elektroničkih usluga, kao i elektroničkih usluga u sklopu sustava e-Građani. Suradnjom s Hrvatskom poštom omogućujemo korisnicima podnošenje zahtjeva u vezi s provedbom postupaka iz mirovinskog osiguranja i ostvarivanja prava na doplatak za djecu te izdavanja potvrda iz nadležnosti HZMO-a u svim uredima Hrvatske pošte“, istaknuo je Ivan Serdar, ravnatelj HZMO-a.

Hrvatska pošta dostupna je korisnicima u svim područjima Hrvatske zahvaljujući mreži od 1016 poštanskih ureda u više od 950 mjesta. U najvećoj maloprodajnoj mreži u državi korisnicima su, osim poštanskih, na raspolaganju i financijske, osiguravateljske, telekomunikacijske te maloprodajne i druge usluge.