Posljednja anketa uoči drugog kruga izbora: Radić vodi pred Mlinarevićem, ali ima i dosta neodlučnih

0
FOTO:FACEBOOK

Dva dana prije izlaska na birališta, Dnevnik Nove TV donio je posljednje istraživanje o raspoloženju birača u četiri velika grada – Zagrebu, Splitu, Rijeci i Osijeku.

Osječani jedini biraju između dvojice kandidata desnice. Da su danas izbori, Ivan Radić iz HDZ-a dobio bi 53,9 posto, a Berislav Mlinarević 38,3 posto dok je neodlučnih birača 7,8 posto.

Ivan Radić u drugom krugu može računati na birače Vladimira Šišljagića, njih 62 posto, zatim su tu birači ostalih kandidata, 27 posto, te oni koji nisu glasovali, 42 posto.

Mlinarević pak može računati na birače Gorana Kušeca, i to njih 57 posto, zatim birače Vladimira Hama, 65 posto, te one koji nisu glasovali, 49 posto.

No, istraživanje je provedeno prije sučeljavanja za Osijek, ali i sporazuma koji je HDZ-ov Radić potpisao sa Šišljagićem i Hamom kojim ga oni podupiru. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li i birači slijediti preporuke svojih čelnika. Pitanje je samo koliko je na birače djelovala debata u odluci da se priklone jednom ili drugom kandidatu.

I tu je među biračima i Radića i Mlinarevića iznimno velika želja za izlaskom na birališta, gotovo 90 posto, no hoće li izaći na birališta, tek ćemo vidjeti.

NAPOMENA

Istraživanje je provedeno od 24 do 27. svibnja, dakle u razdoblju dok su se odvijale debate, ali i bilo puno reakcija pa i novih događaja, kao onaj u Splitu, koji nisu obuhvaćeni istraživanjem. Stoga treba pričekati nedjelju da vidimo je li i koliko, primjerice splitski eksces, utjecao na ishod izbora. Sličnih događanja je bilo i u drugim gradovima.