Popis stanovništva od 1. lipnja do 4. srpnja

0
foto: pixabay

Popis stanovništva 2021. trebao bi se provesti dva mjeseca kasnije nego li je bilo planirano – umjesto od 1. travnja do 7. svibnja, popis bi se trebao provesti od 1. lipnja do 4. srpnja, najavljuje Državni zavod za statistiku (DZS) u obrascu prethodne procjene izmjena Zakona o popisu stanovništva. 

DZS je na portalu e-Savjetovanje objavio obrazac prethodne procjene prijedloga izmjena i dopuna Zakona o popisu stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj 2021. godine, obrazlažući da su izmjene tog zakona nužne s obzirom na probleme s posebnim okolnostima izazvanim epidemijom bolesti covid-19. 

Hrvatski je Sabor Zakon o popisu stanovništva 2021. donio prije nešto manje od godinu dana odnosno 28. veljače 2020. godine. Tim je izvornim zakonskim tekstom predviđeno da će se popis provoditi prema stanju na dan 31. ožujka, kao i da se u prvoj fazi (samostalno popisivanje kroz elektronički sustav e-Građani) provede od 1. do 10. travnja ove godine, a u drugoj fazi (popisivanje putem osobnog intervjua od strane popisivača) od 16. travnja do 7. svibnja. 

No, u obrascu prethodne procjene izmjena Zakona o popisu stanovništva, koji je u e-Savjetovanju od danas do 24. veljače, DZS najavljuje da će referentni trenutak popisa biti stanje na dan 31. svibnja 2021. (umjesto 31. ožujka). 

Statističari također najavljuju da bi se zakonskim izmjenama koje bi trebale uslijediti propisalo novo razdoblje popisivanja – u prvoj fazi od 1. do 13. lipnja, a u drugoj fazi od 14. lipnja do 4. srpnja ove godine. 

“Problem zbog kojeg je neophodno izmijeniti i dopuniti Zakon su posebne okolnosti izazvane epidemijom bolesti covid-19. Pojava epidemije koronavirusa covid-19 i njeni učinci utječu na dovršetak pripremnih aktivnosti na provedbi popisa, uključujući pozivanje i izbor popisivača za provedbu popisa metodom osobnog intervjua, a posljedično tome i na provedbu popisa te drugih popisnih aktivnosti u rokovima utvrđenima Zakonom”, obrazlažu iz Državnog zavoda za statistiku.

Također napominju i da pojava posebnih okolnosti uzrokovanih epidemijom koronavirusa utječe i na organizaciju provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova i u drugim državama, članicama Europske unije.

Glavna ravnateljica DZS-a Lidija Brković prije tjedna dana je gostujući u Dnevniku HTV-a izjavila kako je najizglednije da se popis provede u lipnju ove godine te kako prate epidemiološku situaciju i konzultiraju se sa Stožerom civilne zaštite. Popisi se odgađaju u iznimnim situacijama, ovo je jedna od tih. Mi nismo jedina država koja se s time susrela. Gotovo sve države, kako Europske unije tako i svijeta, a koje provode popise na terenu, bile su prisiljene odgoditi taj postupak, rekla je tada Brković. 

Inače, popis stanovništva, kućanstava i stanova u Republici Hrvatskoj najsloženije je i najopsežnije statističko istraživanje, njega organizira, koordinira i provodi DZS, a za provedbu popisa 2021. država je osigurala 177,3 milijuna kuna. 

Popis stanovništva provodi se svakih deset godina, a njime se prikupljaju podaci o broju, prostornom rasporedu i sastavu stanovništva prema njegovim demografskim, ekonomskim, obrazovnim, migracijskim i ostalim obilježjima, kao i podaci o kućanstvima i stanovima te o njihovim obilježjima. 

Novina ovogodišnjeg popisa je i da će se on provoditi u dvije faze – u prvoj bi samostalnim popisivanjem stanovništva kroz elektronički sustav e-Građani, a u drugoj fazi će to obaviti popisivači na terenu.