Policija upozorava na internetske prijevare: Starija žena prevarena za 24.000 eura

0
FOTO:PIXABAY

Osječko-baranjska policijska uprava izvijestila je o slučaju prijevare u kojoj je 68-godišnja žena, u želji za zaradom, između veljače i svibnja nepoznatoj osobi putem Interneta uplatila više od 24.000 eura. Nepoznata osoba dovela je žrtvu u zabludu lažnim prikazivanjem činjenica, zbog čega je žena višekratno uplatila novac.

Policija trenutno traga za nepoznatim počiniteljem i apelira na građane da budu oprezni pri korištenju svojih bankovnih kartica na sumnjivim stranicama ili aplikacijama. Dodatne informacije o oblicima računalnih prijevara dostupne su na njihovoj web stranici.

CARNET-ov Nacionalni CERT nedavno je pustio u rad novi servis pod nazivom CERT iffy, koji korisnicima omogućuje provjeru internetskih trgovina kako bi se utvrdilo imaju li obilježja lažnih web stranica. Korištenje ovog servisa je jednostavno – korisnici trebaju posjetiti stranicu https://iffy.cert.hr, upisati ili zalijepiti URL adresu trgovine koju žele provjeriti i pritisnuti gumb za provjeru.

Više informacija o usluzi CERT iffy može se pronaći na portalu CERT.hr.

Policija apelira na građane da budu izuzetno oprezni pri dijeljenju svojih osobnih i financijskih podataka na internetu te da koriste dostupne alate kako bi se zaštitili od prijevara.