Policija na trgovima educira građane o opasnosti ilegalnog posjedovanja oružja

0

Povodom sutrašnjeg Međunarodni dan svjesnosti o opasnostima od mina i pomoći u protu-minskom djelovanju policija diljem Hrvatske obilježava ovaj dan kroz akciju ”Manje oružja, manje tragedija” na gradskim trgovima. Tako policijski službenici u suradnji s braniteljskim udrugama na štandovima razgovaraju s građanima i pozivaju ih na dragovoljnu predaju oružja te upućuju na moguće posljedice ukoliko se to ne učini.

Tako je Policijska uprava osječko-baranjska danas organizirala ovakav štand u Belom Manastiru, Čepinu, Đakovu, Belišću i Valpovu, a u ponedjeljak u Osijeku, Našicama i Donjem Miholjcu u 10 sati.

,,U organizaciji HVIDRA-e i Policijske uprave osječko-baranjske smo organizirali štandove da se ljudi upoznaju s time da se vrate oružja i prijave policiji. Policija će doći na adresu i pokupiti oružje ili eksplozivna sredstva u civilu, kako se ne bi događali nemili događaji.”, rekao je Ivan Lovrenčić iz HVIDRA udruge Baranja.

,,Treba stalno apelirati na svijest građana da je to nešto što je prisutno među građanima i na taj način povećavamo sigurnost svih nas. Bitno je da naša djeca uz odrastanje shvate da ako se nađu u takvim situacijama da znaju što trebaju napraviti, a odrasli trebaju znati da nema nikakve sankcije ako se jave i žele dragovoljno predati oružje ili eksplozivno sredstvo.”, naglasio je kontakt policajac za grad Beli Manastir PP Beli Manastir, Mile Babić.

Akcija ”Manje oružja, manje tragedija” policija godinama provodi, a koncipirana je na način da građani koji pronađu ili posjeduju ilegalno oružje isto prijave te bez sankcija predaju policijskim službenicima koji u civilu preuzimaju predmete i na siguran način ih zbrinjavaju. Cilj je potencijalne opasnosti smanjiti na najmanju moguću mjeru.

Od 1. rujna 2007. do 30. studenog 2020. godine, u Republici Hrvatskoj građani su dragovoljno predali 5.493 kg eksploziva, 5.570.778 komada streljiva, 5.354 komada automatskog i 9.183 komada dozvoljenog oružja te 330.462 komada rasprskavajućeg oružja.