Policija kod Slavonskog Broda uhitila dva Moldavca, Rumunja i Hrvata zbog krijumčarenja ljudi

0
foto: MB Press/Ilustracija


Nadzirući državnu granicu na području Policijske uprave brodsko-posavske, policijski službenici su spriječili još tri slučaja krijumčarenja osoba i uhvatili četvoricu krijumčara.

Naime, dana 19. siječnja u noćnim i jutarnjim satima, u tri odvojena slučaja, kontrolirali su tri osobna automobila u kojima se nalazilo više osoba (stranih državljana). Jednim automobilom je upravljao 18-godišnjak (državljanin Republike Moldavije), dok je drugim upravljao 36-godišnjak (državljanin Republike Hrvatske).
Vozač trećeg automobila je pobjegao, no ubrzo je uhvaćen zajedno sa još jednom osobom koju se sumnjiči za počinjenje kaznenog djela. Radi se o 19-godišnjem državljaninu Republike Moldavije i 35-godišnjem državljaninu Republike Rumunjske.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela i prekršaja nad svim osobama je provedeno kriminalističko istraživanje, kojim je potvrđena sumnja da su strani državljani nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku.
Nadalje je potvrđena sumnja da su navedeni osumnjičeni iz koristoljublja sukladno prethodnom dogovoru s nepoznatim osobama, preuzeli u osobne automobile strane državljane koji su nezakonito ušli u Republiku Hrvatsku te ih namjeravali prevesti do Zagreba, odnosno druge zemlje Europske unije.

Prema stranim državljanima je proveden postupak sukladno Zakonu o međunarodnoj i privremenoj zaštiti i Zakonu o strancima.

Policijski službenici su osumnjičene u dobi od 18, 36, 19 i 35 uz kaznene prijave zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonitog ulaženja, kretanja i boravka u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma predali pritvorskom nadzorniku Policijske uprave brodsko-posavske.