Policija kod Novske s poplavljenog šumskog predjela spasila 28 stranih državljana

0
foto: MUP

Granična policija u Novskoj i ispostavi Jasenovac, u suradnji s drugim službama, uspješno je provela akciju spašavanja 28 stranih državljana s poplavljenog šumskog predjela na području Novske.

Video i foto: ATJ Lučko i PU sisačko-moslavačka

Kako je javljeno iz Policijske uprave sisačko-moslavačke, policija je u utorak dobila dojavu da su na nepristupačnom poplavljenom području strani državljani pa su organizirali njihovo spašavanje. U pomoć su pozvani pripadnici ATJ Lučko, koji su helikopterom pretraživali teren iz zraka radi lociranja osoba.

Nakon lociranja, spustili su se među strane državljane i krenuli u akciju spašavanja koristeći se čamcem Interventne jedinice policije. Angažirani su i pripadnici HGSS-a koji su zajedno s policijskim službenicima, nakon nekoliko sati rada, prevezli promrzle osobe s poplavljenog područja na suho i sigurno.

Pružena im je liječnička pomoć te su dovedeni u službene prostorije nadležne policijske postaje gdje su im policijski službenici osigurali tople napitke i hranu. Utvrđeno je da je riječ o 28 stranih državljana: dvije žene, jednom djetetu i 25 muškaraca koji su nezakonito prešli državnu granicu i ušli u Republiku Hrvatsku. 

Policijski službenici nastavljaju daljnji rad u skladu sa zakonskim odredbama.

Naglasili su da je i taj slučaj dokaz da ulazak u Republiku Hrvatsku izvan graničnog prijelaza, osim što je nezakonit, može biti i iznimno opasan.