Pokrovac poziva na podršku: Ako smo seljaci, nismo bedaci

0

foto: HRT

Vođa prosvjeda nezadovoljnih svinjogojaca Tomislav Pokrovac pozvao je u subotu ostale svinjogojce da ih podrže, uz poruku “ako smo seljaci, nismo bedaci”, i prozvao Ministarstvo poljoprivrede, Veterinarski institut i Gordana Grlića Radmana za širenje afričke svinjske kuge. – Piše HRT.

– U Hrvatskoj iz dana u dan niču novi punktovi s prosvjednicima, rekao je i pozvao sve svinjogojce da podrže prosvjed jer “ovdje se ne podržava Pokrovac, nego mali čovjek, hrvatski čovjek, jednostavno se podržava Hrvatska”.

Prosvjednici traže zaustavljanje eutanazije zdravih svinja i dopuštanje prometa zdravim svinjama i kolinja u dvorištima uz prethodni pregled veterinara. Tako će se ukloniti svinje s tržišta i neće biti mogućnosti da se zdrave životinje zaraze, smatra.

Pokrovac je naveo da se prosvjed također održao u Drnišu, a u Slavoniji postoji dvadesetak prosvjednih punktova. Izrazio je žaljenje što je Agica Ferić, koordinatorica prosvjeda kod Nove Gradiške, “povukla ljude s punkta”, prozvavši je da ih je prevarila.

Optužio ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, suvlasnika tvrtke Agroproteinka, koja se bavi zbrinjavanjem lešina mrtvih životinja, pa i eutanaziranih svinja. Problematizirao je i činjenicu da se nisu ubijale divlje svinje, za koje je rečeno da je od njih potekla afrička svinjska kuga.

– Ako će netko reći da ste vi ili mi prijenosnici afričke svinjske kuge, to je notorna laž. Najveći prijenosnik je Grlić Radman koji sa svojim kamionima vozi po cijeloj Slavoniji i Hrvatskoj, rekao je Pokrovac ustvrdivši da iz tih kamiona “cure krv i sekreti zaraženih svinja”.

– Dolazimo u situaciju da su to namjerno radili da bi Hrvatsku očistili od svinja, da bi Pivac ili neka druga mesna industrija kupila naše svinje za 0,80 eura, a vama i nama prodavala tko zna kakvo smeće po 4-5 eura. Ako smo seljaci, nismo bedaci, poručio je Pokrovac.

Najavio je mogućnost da ministrica poljoprivrede Marija Vučković u nedjelju dođe na sastanak u Đakovo te rekao kako će ga pokušati iskoristiti za dijalog i usuglašavanje “kako bi prosvjednici mogli otići doma i pripremiti se za Božić”.