Podvožnjak u Ulici sv. L. B. Mandića u Osijeku je ogledni primjer realizacije projekata

0

Gradilište podvožnjaka u Ulici sv. L. B. Mandića u Osijeku, gdje su u tijeku intenzivni radovi, jučer su obišli ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić, gradonačelnik Grada Osijeka Ivan Radić, v.d. ravnatelja SAFU-a Dragan Jelić, ravnatelj Uprave za financije i informacijsko-telekomunikacijske sustave MRRFEU-a Davor Huška, predsjednik Uprave Hrvatske ceste d.o.o. Josip Škorić, predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić i njihovi suradnici.

– Izgradnja podvožnjaka u cijelosti se financira bespovratnim sredstvima, i to 85 posto sredstvima Europske unije, a 15 posto iz državnog proračuna. Projekt je vrijedan oko 13 milijuna eura, a radovi se odvijaju jako dobro te se njihov završetak očekuje do kraja godine, pa i prije ugovornog roka. U nizu projekata koji se odvijaju, ovo je ogledan primjer kako lokalna uprava može pripremati projekte koji su u funkciji rasterećivanja prometa, rješavanja crnih točaka i uskih grla, a da se sve to može financirati iz europskih sredstava – poručio je ministar Oleg Butković te čestitao gradonačelniku, županu i svima koji su zaslužni za realizaciju ovog projekta.

– Ovo je bila najopterećenija gradska transverzala kojom je dnevno prometovalo oko 25.000 vozila. Zbog prolaska vlaka bilo je najmanje 30 zastoja dnevno u trajanju od 2,5 sata, a podvožnjak će riješiti ove prometne čepove. Projekt je vrijedan oko 13 milijuna eura, a građane Osijeka stajat će nula eura – poručio je gradonačelnik Osijeka Ivan Radić.

Župan Ivan Anušić istaknuo je kako se na području Osječko-baranjske županije radi puno projekata u čijoj je realizaciji zadovoljan suradnjom s resornim državnim tijelima. Na području županija samo prema evidenciji SAFU-a trenutno se provodi 116 projekata iz europskih fondova vrijednih 323 milijuna eura, a već su spremni i mnogi novi projekti.

– Najbolja smo županija kada govorimo o broju projekata i količini sredstava koja se realiziraju kroz te projekte – zaključio je župan Anušić.

Dragan Jelić, v.d. ravnatelja SAFU-a, napomenuo je kako su Grad Osijek i Osječko-baranjska županija pri ili u samom vrhu po povlačenju europskih sredstava, ali i po kvaliteti provođenja projekata. – Ovo je najbolji primjer kako treba raditi. Projekt izgradnje podvožnjaka ide svojim tijekom, radovi će vjerojatno biti i prije roka. Sve što je planirano kroz projekt je i napravljeno, i na tome čestitam i korisniku i izvođaču radova – rekao je Jelić.

– Radovi se intenzivno provode na cijelom koridoru ovog objekta u dužini od 510 metara. Dosad smo izveli dvije trećine od predviđenih radova i završit ćemo ih u roku, do kraja godine, a nastojat ćemo i ranije. Ugradili smo oko 7.000 kubika betona, oko milijun kilograma armature i izbušili 188 pilota različitih profila. Ostala je još konstrukcija cestovnog nadvožnjaka i završni radovi na objektu – objasnio je predsjednik Uprave Osijek-Koteksa d.d. Zoran Škorić.