Poduzetnički inkubator u Vinkovcima privlači i povratnike poduzetnike

foto: Grad Vinkovci

Kroz Poduzetnički inkubator u Vinkovcima, u tri godine postojanja, prošle su 24 poduzetničke tvrtke, a trenutačno je u potpunosti popunjeno njegovih 12 uredskih i pet proizvodnih prostora.

“S popunjavanjem smo krenuli na početku pandemije koronavirusa i bez obzira na sve uspjeli smo popuniti sve moguće jedinice. Danas je inkubator 100 posto popunjen”, rekao je Josip Gilja, direktor Tehnološkog parka u Vinkovcima u sklopu kojega je Poduzetnički inkubator.

Izvijestio je da 24 tvrtke, koje su prošle kroz njihove prostore, zapošljavaju 40 ljudi. “Desetak firmi je u posljednje tri godine ‘preraslo’ inkubator, povećali su opseg posla i broj zaposlenih te su krenuli svojim putem. A to nam je i cilj”, dodao je.

Kaže da je interes za korištenje prostora inkubatora velika te se na popisu onih koji bi željeli ući u taj poslovni subjekt nalazi 40-tak vinkovačkih poduzetnika.

Posljednji koji je uselio u vinkovački Poduzetnički inkubator bio je Petar Živković koji se nakon niza godina provedenih u Njemačkoj odlučio vratiti u rodni grad i u njemu nastaviti posao zavarivača, kojim se bavio u njemačkom Siemensu. Pokrenuo je posao proizvodnje čeličnih konstrukcija i industrijskog namještaja.

„Uvjeti su bili glavni okidač povratka, ali već smo neko vrijeme sanjali o tome. Vidio sam da i ovdje ima potrebe za takvom vrstom posla i majstorima, interesa za industrijski namještaj je puno pa posla ne nedostaje”, rekao je Petar kojemu je, dodao je, uz prostor po povlaštenoj cijeni pomoglo i 170.000 kuna državne potpore koju je dobio za pokretanje posla.

Zahvaljujući potporama Hrvatskog zavoda za zapošljavanje kupio je svu potrebnu opremu, među kojom je i bravarski 3D stol, jedini takav u Hrvatskoj.

U Gradu Vinkovcima izražavaju zadovoljstvo stalnom popunjenošću Poduzetničkog inkubatora koji je otvoren u veljači 2020. Investicija je to bila vrijedna više od 21 milijun kuna, od čega je 20 milijuna bespovratnih sredstava fondova EU.

Želja je gradskih vlasti privući i veće poduzetnike, a budući da su poduzetničke zone popunjene, ove godine trebali bi početi radovi na projektiranju i gradnji nove zone u produžetku sadašnje industrijske zone Zalužje, koja će se proširiti za dodatnih 111 hektara i trebala bi biti najznačajniji razvojni projekt u gradu na Bosutu u narednim godinama. 

„Nova zona bit će okrenuta poduzetnicima, a želja nam je u gradu imati i veće tvrtke. S novom zonom, svi budući gradonačelnici imat će priliku za daljnji razvoj grada i rast gospodarstva u budućnosti”, smatra gradonačelnik Vinkovaca Ivan Bosančić.