Podravka poslala obvezujuću ponudu za tvrtke iz poljoprivrednog sektora Fortenove

0
foto: MB Press

Završen je proces dubinskog snimanja poslovanja prehrambenog sektora Fortenova grupe, a Podravka je poslala obavezujuću ponudu za kupnju poslovnih udjela u poljoprivrednim društvima Fortenova grupe. Tako su danas Zagrebačku burzu izvijestili iz koprivničke kompanije. U procesu dubinskog snimanja bile su tri kompanije a jedna od njih je i Podravka, drugi je hrvatski konzorcij dva velika slavonska proizvođača Žito i Osatina Grupe te mađarska Mészáros Grupa u vlasništvu tajkuna Lőrinca Mészárosa

Proces ispitivanja interesa započeo je slanjem informativnog materijala na adrese potencijalno zainteresiranih kupaca, a test tržišta je kroz neobvezujuće ponude pokazao postojanje velikog interesa za preuzimanje kompanija iz poslovnog područja poljoprivreda Fortenova grupe. Kada je riječ o postupku odabira strateškog partnera, on će, kao i u slučaju prodaje poslovnog područja zamrznuta hrana, biti usmjeren na one koji će, osim plaćanja fer cijene, dati maksimalan doprinos daljnjem razvoju i očuvanju zaposlenosti i  tradicije poljoprivredne proizvodnje.

Koprivnička bi kompanija samo s preuzimanjem Belja, a govori se o Vupiku, PIK Vinkovci i Vinki, dobila tvrtku s oko 240 milijuna eura prihoda, no ono što je još važnije i kompaniju koja kontrolira veliki dio svinjogojstva u Hrvatskoj, kao i jake kapacitete farma za tov goveda. Još važnija je činjenica da Belje obrađuje 20.000 hektara oranica u Slavoniji i Baranji, najplodnije zemlje u Hrvatskoj. Kupi li Podravka doista i Vupik, koji također posjeduje velike farme svinja i goveda te obrađuju 7200 hektara zemljišta, Podravka bi sa svojim sadašnjim kapacitetima opet postala strateški važna kompanija.