Podignuta optužnica protiv bivšeg ministra Banožića

0
foto: Ilustracija /Vinkulja /YT

Pola godine je prošlo nakon što je sada bivši ministar obrane Mario Banožić u prometnoj nesreći ubio 41-godišnjeg Gorana Šarića, a vinkovačko tužiteljstvo je podignulo optužnicu protiv bivšeg ministra.

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima podiglo je 25. travnja optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske (1979.) zbog počinjenog kaznenog djela protiv sigurnosti prometa, odnosno izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu iz čl. 227. st. 1., 2. i 6. Kaznenog zakona.

Okrivljenog bivšeg ministra obrane Marija Banožića, kojemu DORH nije spomenuo ime i prezime, tereti se da je 11. studenoga 2023. oko 6.10 kod Vinkovaca, izvan naseljenog mjesta, upravljao osobnim automobilom marke Nissan desnom prometnom trakom kolnika II. dionice državne ceste broj 55, iz smjera Vinkovaca prema Županji, protivno odredbi čl. 46. st. 1., čl. 51. st. 1. i čl. 70. st. 1. točka 4. Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Okrivljeniku se stavlja na teret da je vozio neprilagođenom brzinom i da je započeo pretjecanje skupa vozila (tegljač s priključnim vozilom), odnosno prešao vozilom na lijevu stranu kolnika namijenjenu za promet vozila iz suprotnog smjera, iako je bila smanjena vidljivost zbog magle i smanjena preglednost zbog tog skupa vozila koja su se kretala ispred njega u istom smjeru. Tereti ga se da je započeo pretjecanje iako prometna traka nije bila slobodna na dovoljnoj udaljenosti kako bi mogao sigurno izvesti pretjecanje uzimajući u obzir brzinu kretanja svog vozila i vozila koje je pretjecao.

Okrivljenik je, tereti ga se, uslijed opisanog, na lijevoj prometnoj traci prednjim dijelom svog vozila udario u prednji lijevi dio teretnog vozila koje se kretalo iz suprotnog smjera, pri čemu je 41-godišnji vozač tog vozila preminuo na mjestu nesreće zbog zadobivenih višestrukih ozljeda, priopćio je DORH.