Počinje energetska obnova višestambenih zgrada na području Baranje

0

U Baranji počinje proces energetske obnove za 14 višestambenih zgrada u svrhu suzbijanja energetskog siromaštva po Programu kojeg je donijela Vlada Republike Hrvatske, odnosno Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, na potpomognutim područjima i područjima posebne državne skrbi.
Stanouprava u Belom Manastiru je uložila veliki trud, rad i doprinos u realizaciji ovog Programa a sve s ciljem podizanja kvalitete života samih stanara ali i podizanja bolje vizure samog grada i ostalih mjesta, rekao nam je Marijan Peran, direktor Stanouprave Beli Manastir.

“Vrhunskom suradnjom s tadašnjim Središnjim državnim uredom za obnovu i stambeno zbrinjavanje, a današnjim Ministarstvom prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, uz potporu djelatnika ministarstva i državnih tajnika te potpredsjednika Vlade i ministra Branka Bačića, predsjednika Vlade Andreja Plenkovića bez kojih ne bi bila osigurana sredstva, u srijedu, 18. listopada smo na prvoj zgradi u Belom Manastiru uveli izvođače koji će završiti radove na energetskoj obnovi unutar 4 mjeseca.”, rekao je Marijan Peran, direktor Stanouprave u Belom Manastiru.

Sam trošak energetske obnove bit će financiran u 100%-tnom iznosu od strane Vlade RH, iz navedenog Programa, odnosno 0% troška za suvlasnike.
Energetska obnova zgrade će biti cjelovita s ciljem podizanja njezinih energetskih svojstava. Takva obnova podrazumijeva povećanje toplinske zaštite ovojnice zgrade, u ovom slučaju 15 cm, toplinsko izoliranje zidova pročelja, krovova i negrijanih podruma, zamjenu vanjske stolarije i vrata, kao instalacije na zajedničkim dijelovima zgrade. Objekt će dobiti nov izgled, te se povećava energetska učinkovitost same zgrade i smanjuju se troškovi grijanja, odnosno doprinijet će se višestrukim uštedama i povećanju vrijednosti same nekretnine, objasnio je Marijan Peran, direktor Stanouprave Beli Manastir.

Navedene zgrade obnavljat će se u narednom periodu, sukladno provedbi javne nabave, revizijom projekata, te će kao i danas vrlo brzo u obnovu biti uključene i navedene zgrade u sljedećem razdoblju do 2025. godine.
Zgrade koje su aplicirane za realizaciju energetske obnove nalaze se na dolje navedenim adresama:

BELI MANASTIR

– Bele Bartoka 5

– Dr. Franje Tuđmana 5

– Alojzija Stepinca 2b tzv. P+8 (ljepotica- koja će to tek u pravom smislu riječi i postati)

– Kralja Tomislava 9 9a 9b

– Osječka 47

– Osječka 49

– Kralja Zvonimira 2

– Kralja Zvonimira 91

– Trg Slobode 5, 6, 7

– Trg Slobode 29 a,b,c,d,e,f,g,h

KNEŽEVO

– Vijenac Grada Vukovara 4, 5, 6

– Vijenac Grada Vukovara 15, 16, 17

PETLOVAC

– R. Končara 90

DARDA

– 135. B. Brigade 18

– 135. B. Brigade 2

– Sv. I. Krstitelja 69