Plenković:’Penavina selekcija neće proći’

0
foto: HRT

Novinari su ga pitali o obilježavanju Dana sjećanja u Vukovaru. Plenković je kazao kako nitko ne podržava Penavinu inicijativu, ni u Vladi niti u javnosti.

– Vijeće za domovinski pijetet je osnovano s ciljem kako bi na inkluzivan i zreo način pripremilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje. Posebno me zasmetalo da gradonačelnik Vukovara optužuje ministra Medveda, koji je učinio kolosalne napore na tom području, da je sad baš on ukrao kolonu u Vukovaru. Sam Penava je sudjelovao u izradi ovog Zakona, pa mi nije jasno kako se sad dosjetio da je Medved ukrao kolonu. Jedna bespredmetna teza koja sintetizira njegovu politiku i politiku te stranke, a to je maksimalna politizacija na rubu provokacije, sa željom za incidentom. Vukovar je grad prema kojem osjećaje imaju svi Hrvati. Raditi selekciju kako bi on htio, to ne može proći i nije prihvatljivo. Već sama činjenica da neće sutra doći na Vijeće govori o kakvom stavu se radi, poručio je Plenković.

– Što se tiče postrojbi HOS-a, oni su uvršteni u Zakon još 2017. kao jedna od postrojbi koja je u Domovinskom ratu branila Hrvatsku. Stalno su u Vukovaru, tu nema nikakvih dilema, a ovo sve je uvjetovano politizacijom, vjerojatno s pogledom na izbore.

Mogu li se dogoditi dvije kolone u Vukovaru?, pitali su novinari, na što je premijer poručio da bi to “bila sramota za žrtvu hrvatskih branitelja i za Hrvatsku, a ne bi bilo dobro ni za sam Vukovar”.

– Ne vidim zašto bi se to dogodilo. Onaj tko to bio inicirao, ako je bude, ali ne kažem da će je biti, snosit će političku odgovornost za to, poručio je Plenković.

Plenković je komentirao optužbe predsjednika RH koji je rekao da se nitko iz Vlade nije s njim konzultirao  oko toga kako će hrvatski predstavnik glasati o prijedlogu rezolucije Ujedinjenih naroda, kojom se traži hitna uspostava primirja u Gazi i doprema humanitarne pomoći stanovništvu te palestinske enklave.

–  Je li se Milanović konzultirao s nama kad je zauzimao proruska i antiukrajinska stajališta? Je li se konzultirao s nama kad je zauzmao anti-NATO i anti-EU stajališta? Je li se s nama konzultirao kad je visokog predstavnika u BiH nazivao svinjarom? Nije. Nijedan put nije tražio sjednicu Vijeća za nacionalnu sigurnost. To su te neke tlapnje koje dolaze iz kruga koji podržava njega i lijeve opcije u Hrvatskoj. To je taj narativ koji nastoji ne gledati istini u oči, rekao je premijer.

– Što nedostaje u rezoluciji? Najbitnija stvar – osuda terorističkog napada Hamasa na Izrael 7. listopada , to ne postoji. Prave se svi da postoji neko nasilje, koje ćemo apstraktnom formulacijom osuditi, ali nećemo reći tko je koga napao, kada i zašto.