Plenković otkrio kada građani mogu očekivati povećanje plaća: ‘Već su i sada u rastu’

0
foto: vlada.gov.hr

Kada smo krenuli, prosječna plaća u Hrvatskoj bila je 749 eura. Danas je prosječna plaća u Hrvatskoj 1178 eura, poručio je

Premijer Andrej Plenković gostovao je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada, te se dotaknuo na sve što je Vlada postigla posljednjih godina, kao i svih zakona koji stupaju na snagu s 2024. Na samom početku se osvrnuo na poreznu reformu, odnosno rast plaća u kontekstu ukidanja prireza. 

– Još jedan krug porezne reforme omogućuje ono što je građanima najbitnije, a to su veće plaće. Mislim da će tek s vremenom, kako ljudima budu dolazile plaće, građani postati svjesni koja je lokalna sredina išla na manje oporezivanje rada, a koja taj prostor koji je Sabor na prijedlog Vlade omogućio nije iskoristila – objasnio je. 

– Vjerujem da će nove plaće biti vjerojatno isplaćene u travnju za ožujak. Povećanja plaća možemo očekivati u sljedeća tri mjeseca, ali nemojmo zaboraviti, plaće već sada rastu – u veljači za siječanj nakon stupanja porezne reforme – dodao je. 

‘Kada smo krenuli, prosječna mirovina je bila nešto malo veća od 350 eura. Danas je ona 550 eura. Minimalna plaća na početku našeg mandata je u bruto iznosu bila 414 eura. Ona je od jučer 830 eura. To je rast za više od 100 posto minimalne plaće’, poručio je. Osvrnuo se i na izmjene Zakona o plaćama u državnoj i javnoj službi, koji pokriva oko 240.000 ljudi.

‘Znate koliko smo učinili u protekloj godini kroz naš socijalni dijalog sa sindikatima, gdje smo podigli posebni dodatak od 180 i 60 eura u lipnju. To je bilo za 219.000 ljudi, povećali plaće kasnije još za 35.000 ljudi koji nisu bili obuhvaćeni dodacima do tada. A sada smo napravili jedinstvenu reformu.

Reformu koju se nikad nitko nije usudio napraviti. Jednu prašumu različitih koeficijenata, osnovica, dodataka, posebnih ugovora itd. svega mogućega što smo vidjeli u raznim resorima i što se kumuliralo kroz 30 godina, smo sveli na na usporedive razine plaća u državnoj i javnoj službi’, rekao je Plenković. Zakon je stupio na snagu, a slijedi usvajanje dviju uredbi koje će stupiti na snagu do kraja veljače.

Otkrio je i kako parlamentarni izbori sigurno neće biti u prvom niti četvrtom tromjesečju ove godine.