Plenković o povećanju cijena: Vlada će već sutra donijeti određene mjere

0
foto: vlada.gov.hr

Premijer Andrej Plenković je rekao, na Sljemenu na utrci Snježna kraljica, da smo promjenom valute i ulaskom u Schengen ostvarili dva strateška cilja državne politike.

– Vlada je radila sve u najboljoj mogućoj mjeri, rekao je.

Što se tiče povećanja cijena, zbog čega je sazvan sastanak, rekao je da su uvidjeli da se događa nešto što nisu tražili od aktera – ozbiljnu i odgovornu poslovnu politiku.

– Dio poslovnih subjekata, nažalost, ovo koristi za lov u mutnom, za profiterstvo u kojem dižu cijene. To je loša i nepoštena praksa, s tim treba stati, trebaju se vratiti na cijene koje su bile prije 1. siječnja i prevesti tečaj pošteno i korektno, kako je država to odradila u korist građana, rekao je.

Plenković je rekao da će biti angažirani svi inspektori, ne samo glavni državni inspektor.

– Zadnja 3 dana su na terenu su i čekamo njihovo izvješće da vidimo što se točno događa, dodao je.

Premijer je ponovio da do ovoga ne treba i ne smije doći.

– Ne smije doći do toga jer nakon što je hrvatska država i mjerama Vlade u godini najveće krize regulirala cijene struje, plina, naftnih derivata, izašla s paketima za pomoć svima, pa i cijeloj poslovnoj zajednici, smanjivala PDV. Ako država odradi svoju ulogu, da pomogne građanima i ministarstvu, da ih porezno rastereti i da da onima kojima treba najviše (…) onda nije u redu da svi ti koji su profitirali od mjera Vlade, odmah neopravdano dižu cijene. Mi ćemo uključiti sve mehanizme države da se to ne događa i da se to spriječi, rekao je.

Ističe da “ne može država činiti sve, a onda će netko u mentalitetu koji je čisti bezobrazluk, profiterstvo, lopovluk, raditi od građana i potrošača nekoga tko nije previše pametan.

– To ne dolazi u obzir i zato će Vlada već sutra donijeti određene mjere. Činit ćemo to i dalje, borimo se protiv inflacije i za strateška ostvarenja. Ne želimo da nam od velikog uspjeha netko napravi nešto bezobrazno, tome ćemo stati na kraj, rekao je.

Plenković kaže da su sva poskupljenja nepotrebna.

– Garantiram da nikome tko je digao cijenu od nedjelje do ponedjeljka nije narasla cijena nijednog inputa. To je čisto dizanje cijena nauštrb gospodarstva. Nepotrebno i bezobrazno i tome ćemo stati na kraj, dodao je.

Kaže da imaju puno mehanizama i da će ih sve koristiti.

– Država je bila odgovorna. Kad radite nešto u dobroj mjeri za građane i gospodarstvo, onda očekujete da se svi u društvu ponašaju na isti način, kaže.

Istaknuo je i da ne želi da od velikog uspjeha – ulaska u eurozonu i Šengen – netko napravi “nešto što je bezobrazno”.

Na upit hoće li biti uvedene crne liste onih trgovaca koji neopravdano dižu cijene, Plenković je ponovio da nema potrebe dizati cijene zbog uvođenja eura te ustvrdio da nikome tko je digao cijenu sa subote na nedjelju nije narasla nikakva cijena inputa.

– Koristit ćemo sve mehanizme, a imamo puno mehanizama. Ovo je sada moja jasna poruka, nakon ministra gospodarstva, poručio je Plenković, te pozvao trgovce da budu korektni, razumni i ozbiljni.