Plenković: Inzistirat ćemo na pravednom i brzom procesu i zaštiti sigurnosti naših državljana pritvorenih u Grčkoj

0
foto: vlada.gov.hr

Potpora, pomoć i angažman hrvatske države i diplomacije u slučaju hrvatskih državljana pritvorenih u Grčkoj nakon navijačkih nereda prošloga tjedna su maksimalni i ispravni od prvoga dana, poručio je jučer premijer Plenković. Naglasio je pritom kako je važno imati na umu da je taj cijeli slučaj u rukama grčkoga pravosuđa, a ne grčke izvršne vlasti. Upozorio je da poruke koje šalje predsjednik Republike Zoran Milanović ondje nisu dobro primljene te da će našim državljanima štetiti.
Predsjednik Vlade Andrej Plenković, nakon Svete mise u povodu blagdana Velike Gospe na Trsatu, u razgovoru s novinarima osvrnuo se na nekoliko drugih aktualnih tema kao što su Zakon o trgovini te situacija vezana uz hrvatske državljane koji su nakon navijačkih nereda pritvoreni u Grčkoj.

Govoreći o Zakonu o trgovini podsjetio je da je reguliranje rada nedjeljom bilo jedno od ključnih izbornih obećanja.

„Zakon o trgovini je dugo raspravljan. Konzultirane su sve moguće ciljne skupine, svi partneri, sindikati, poslodavci, provedena je javna rasprava. S obzirom da je Hrvatska turistička zemlja, našli smo jedan model u kojem se dobro balansira poslovni i privatni život, a sa 16 radnih nedjelja praktički smo omogućili da sve destinacije mahom na obali mogu biti organizirane tako da rade trgovine dok traje udarna sezona od 1. lipnja do 1. listopada“, naglasio je.

Vjeruje, kazao je, kako će se sve brzo posložiti i da će se hrvatski građani vrlo brzo naviknuti na to da se nedjelja posveti sebi i obitelji, ne nužno u trgovačkim centrima, kao što su se navikli brojni drugi u Austriji, Sloveniji, Njemačkoj, Francuskoj i tako dalje.

Huliganizam treba snažno osuditi, a našim državljanima ćemo pomoći

Osvrnuo se potom na situaciju s pritvorenim hrvatskim državljanima u Grčkoj nakon navijačkih nereda u Ateni prošlog tjedna.

Podsjetio je najprije da je UEFA zabranila gostujućim navijačima ulazak na stadion na utakmicu koja je trebala biti održana između AEK-a i Dinama u Ateni.

„Dio naših državljana otišao je u svojoj organizaciji, a hrvatska policija je o tome obavijestila i crnogorsku i srpsku i albansku i grčku policiju, dakle bili su upozoreni da bi se moglo dogoditi da jedna skupina ljudi dođe u Grčku, koja je očito išla dolje ne gledati utakmicu nego se sukobiti s navijačima AEK-a“, kazao je premijer.

I danas je još jednom snažno osudio huliganizam rekavši kako je potrebno uspravno stati oko ključnih vrijednosti u društvu i izrazivši žaljenje da se to uopće dogodilo, što je kazao i grčkom premijeru Mitsotakisu. Naglasio je da su svi nadležni ministri, kao i hrvatska diplomacija, u stalnom kontaktu sa svojim grčkim kolegama, a hrvatsko veleposlanstvo i konzularni uredi stalno su na raspolaganju svim pritvorenim hrvatskim državljanima.

„Ja sam kontaktirao kolegu Mitsotakisa i zatražio da nam grčka država zajamči sigurnost naših građana u grčkim zatvorima. Na tome ćemo inzistirati, kao i na pravednom i brzom procesu“, kazao je predsjednik Vlade.

Maksimalna potpora i angažman hrvatske države i diplomacije

Podsjetio je da su prema grčkom zakonu hrvatski državljani optuženi za tri djela – udruživanje u kriminalnu organizaciju, nanošenje ozljeda i prouzrokovanje materijalne štete, kazavši da su to ozbiljna djela koja im se stavljaju na teret.

Uvjeren je, dodao je, kako onih koji su eventualno povezani s radnjama koje su nažalost dovele do smrti grčkog navijača ne može biti 100 i stoga apelira na grčke vlasti da što brže i efikasnije provedu postupak i da se velika većina hrvatskih državljana deportira u Hrvatsku.

„Sva pomoć, potpora i angažman hrvatske države i hrvatske diplomacije je maksimalan i tu s indignacijom odbacujem sve ove teze koje postoje u medijskom eteru da se hrvatska država ne brine za svoje državljane. Obrnuto! Brinemo se od prvog trenutka i to konzistentno i jedino ispravno kako treba“, poručio je predsjednik Vlade.

Pojasnio je da Hrvatska u ovom trenutku treba razumijevanje grčke strane i svih institucija vlasti, a Milanović šalje poruke koje su tamo jako loše primljene i doživljene.

„Bilo bi dobro da, kao što su roditelji naših državljana meni pisali da im pomognemo, a ja to činim i pomažem, njega možda zamole da im ne pomaže više. Što im on bude više ovako pomagao, to će im sinovi vjerojatno duže biti u grčkim pritvorima“, poručio je premijer Plenković.

Hrvatskoj je nanesena reputacijska šteta, a Grčkoj smo prije samo mjesec dana pomagali u gašenju strašnih požara.

Dodao je da je državna tajnica u Ministarstvu vanjskih poslova primila skupinu roditelja pritvorenih hrvatskih državljana prije dva dana i objasnila im sve što se poduzima kako bi im se pomoglo.

Još je jednom kao potpuno neutemeljene odbacio neke političke izjave da se hrvatska država nije dovoljno angažirala.

„Oni čine sve da bi se ta teza politički primila, ali neće se primiti jer je istina suprotna“, zaključio je.