Plenković: Do ljeta ćemo procijepiti polovicu punoljetnog stanovništva

0
foto: pixabay

Predsjednik Vlade Andrej Plenković posebno je u četvrtak apelirao na osobe starije životne dobi da se prijave za cijepljenje protiv koronavirusa, najavivši da bi do 30. lipnja u Hrvatskoj trebala biti procijepljena polovica punoljetnog stanovništva. 

“Cjepiva će biti dovoljno, pozivam sve sugrađane da kontaktiraju liječnike, da se prijave preko platforme i da na taj način zajednički pridonesemo zdravstvenoj sigurnosti”, poručio je Plenković na sjednici Vlade, a poseban apel uputio je osobama starije životne dobi da se prijave na cijepljenje.

“Treba znati da čak 77 posto od svih osoba koje su preminule od covida-19 od početka pandemije u Hrvatskoj imalo je više od 70 godina, a 93 posto više od 60 godina. Zato apeliramo na sve sugrađane koji su iznad 60, 70 godina, molimo vas javite se na cijepljenje”, kazao je Plenković. 

Poručio je da cjepivo nije problem, da će ga biti dovoljno istaknuvši da bi u sljedeća dva mjeseca, do 30. lipnja, Hrvatska trebala imati 3,1 milijuna doza. To bi, kazao je, trebalo biti dovoljno da se do ljeta procjepi od 50 do 55 posto stanovništva starijeg od 18 godina.

Osvrnuo se na aktualnu situaciju s epidemijom, istaknuvši da se nakon sedam tjedana rasta brojeva, već deset dana u Hrvatskoj bilježi određena stagnacija, što je ohrabrujući znak, ali nikako nije znak za opuštanje. 

Dodao je da je broj umrlih i dalje velik što je odraz visokih brojeva prije dva ili više tjedana.

“To nas sve poziva na oprez i odgovornost”, poručio je Plenković.