Planirao je terorističke napade u Hrvatskoj! Nabavio oružje i adrese državnih dužnosnika i njihove obitelji

foto: Cavna PRO

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu objavilo je danas da je u suradnji sa Službom terorizma PNUSKOK-a provelo i dovršilo izvide i istraživanje protiv 53-godišnjaka zbog sumnje da je pripremao terorističke napade. Nakon provedenog istraživanja, Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu je 21. studenog 2022. podiglo pred nadležnim sudom optužnicu protiv okrivljenika.

Osumnjičenog se tereti da je od 27. siječnja 2020. do 1. ožujka 2022. na području Šibenika i Vodica, nezadovoljan radom nositelja aktualne političke vlasti u Hrvatskoj i nezadovoljan propisanim mjerama zaštite pučanstva od zaraze i prijenosa COVID-19, postupao s ciljem ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura RH.

Utvrđeno da je skidao s Interneta i u memoriju tablet uređaja pohranjivao fotografije najviših državnih dužnosnika i članova njihovih obitelji, predstojnika i ravnatelja zdravstvenih institucija, istaknutih znanstvenika i profesora, sudaca Ustavnog suda, saborskih zastupnika, zastupnika u Europskom parlamentu, bivših državnih dužnosnika, predstavnika medija i novinara, predstavnika crkvenih vlasti, kao i fotografije nekoliko veleposlanstava u Hrvatskoj, zgrada drugih institucija i televizijskih kuća.

Okrivljenik je potom, tereti ga se, u svrhu lišenja života i napada na tijelo nositelja aktualne političke vlasti i društvenih struktura u Republici Hrvatskoj radi nabave istog, pribavio fotografije kofera za prikriveno nošenje oružja te pribavio i kod sebe držao dva pištolja i dva spremnika s većim brojem streljiva, automatsku pušku s prigušivačem i laserskim ciljnikom, te veći broj pripadajućih spremnika sa streljivom, kao i dvije ručne bombe i dva noža. 

Okrivljenik se nalazi u istražnom zatvoru zbog ranije počinjenih kaznenih djela.