Piletić: Uskoro poznata Vladina konačna ponuda sindikatima

0
foto: VLADA RH

U četvrtak je ministar rada, mirovinskog sustava obitelji i socijalne politike, Marin Piletić, najavio da će Vlada uskoro predstaviti konačnu ponudu sindikatima u vezi s prijedlogom uredbe o koeficijentima za obračun plaća zaposlenih u državnim i javnim službama. Piletić ističe da su resori temeljito analizirani, te da su sindikatima otvoreni za razgovor, poručujući da “nikome nisu rekli ne”.

Ministar također najavljuje izmjene Zakona o strancima zbog rastućeg broja stranih radnika u Hrvatskoj. Prijedlozi izmjena će uskoro biti upućeni na javno savjetovanje, a planira se reguliranje smještaja stranih radnika, uz produženje dozvola za boravak i rad na duže vremensko razdoblje.

U vezi s isplatama nacionalne naknade za starije osobe, Piletić ističe da su u protekle tri godine obuhvatili 6000 korisnika, ali da su ciljevi postavljeni 2020. godine ostali neispunjeni. Novim izmjenama, od 1. siječnja ove godine, iznos naknade je povećan na 150 eura te će se svake godine indeksirati i povećavati. Ministar očekuje udvostručenje broja korisnika.

Ministar Piletić također se osvrnuo na situaciju osobnih asistenata, naglašavajući da nitko od njih neće ostati bez posla do kraja veljače dok ne dobiju rješenje Hrvatskog zavoda za socijalni rad. Povećan je broj pružatelja usluga osobne asistencije, a ministar ističe potrebu licenciranja pružatelja usluga.

Ukupno, ministar Piletić ističe transparentnost i otvorenost prema sindikatima te najavljuje daljnje mjere u cilju prilagodbe zakona i sustava potrebama radnika i društva.