Petero kupaca potpisalo kupoprodajne ugovore za šest zemljišta u Pakracu

U velikoj vijećnici zgrade pakračke Gradske uprave 23. veljače je održano potpisivanje šest kupoprodajnih ugovora za zemljišta koja se nalaze u Gospodarskoj zoni „Pakrac 1“ (prostor nekadašnje DI(K) Papuk), a slijedom Javnog natječaja za prodaju zemljišta u Gospodarskoj zoni „Pakrac 1“ koji je proveden tijekom siječnja ove godine. Šest kupoprodajnih ugovora sklopljeno je s pet kupaca s obzirom na to da je ponuda jednog kupca odabrana kao najprihvatljivija za dva zemljišta.

Tako su zemljište kupili već prisutni poduzetnici u navedenoj zoni, poput poduzeća „Šuma trans“ i „Drvo promet“ iz Sirača, ali i poduzetnici s područja Lipika – „Drvo Jozipović“ te OEM KORP iz Brezina, dok je dvije parcele kupilo poduzeće „Šume Hala“. Svima njima je primarna drvoprerađivačka djelatnost, osim poduzeću OEM KORP koji se bavi strojnom obradom metala sa svrhom proizvodnje dijelova namijenjenih autoindustriji.

Ovom je prigodom gradonačelnica Pakraca i saborska zastupnica Anamarija Blažević podsjetila da se u proširenje prvotne gospodarske zone krenulo 2018. godine tako što je Grad Pakrac uložio gotovo 4 milijuna kuna u kupovinu cijelog pogona i izgradnju dijela infrastrukture. Poduzetnicima je poželjela uspjeh u budućem poslovanju, a nije krila zadovoljstvo time da većina njih dolazi iz drvnog sektora s obzirom na fakt da je Pakrac imao stoljetnu tradiciju (Slaveks, Papuk…) postojanja drvne industrije koja je uništena s početkom ratnih razaranja.

Naime, „Pilana“ je svojevremeno imala više od tisuću zaposlenih i s pravom se može reći kako je bila svojevrsna „hraniteljica“ brojnih obitelji s područja Pakraca i okolice, odnosno čitavog kraja.

Preuzete obveze, kao i prava koja imaju, poduzetnicima je obrazložio Vladimir Gazić, direktor Poduzetničkog centra Pakrac najavivši kako će od dana potpisa ugovora u narednih 5 godina obavljati godišnje kontrole nad ispunjenjem poslovnih planova koji su bili sastavni dio prijave na natječaj. U slučaju neispunjenja Grad će preuzeti zemljište natrag u svoje vlasništvo.