Peruško prvi puta o spornoj transakciji

foto: HRT

O dramatičnim događajima posljednjih dana, vezanim uz preuzimanje Fortenove, prvi je put večeras u Dnevniku HRT-a govorio glavni izvršni direktor kompanije Fabris Peruško

Na početku gostovanja odgovorio je na pitanje bi li podržao donošenje novog zakona “lex Fortenova”.

– Ne vidim potrebe za tim, uspješno poslujemo još od početka uvođenja sankcija Rusiji, kada je počela agresija na Ukrajinu. Iza sebe imamo vrlo uspješnu sezonu, do kraja osmog mjeseca ostvarili smo preko 3,5 milijardi eura prometa. Godinu planiramo završiti s rekordnom operativnom dobiti. Što se tiče poslovanja, poslujemo vrlo dobro, istaknuo je. 

Peruško ističe da su u protekle tri godine konsolidirali suvlasništvo Fortenove. 

– I SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo i EU s gradacijom sankcija koje su dovodile, limitirale su dostup ruskog državnog kapitala u našem slučaju u EU. Bilo kakvo poslovanje s tim ruskim kapitalom, vi morate, prije nego li se upustite u bilo kakvu transakciju, pridobiti dozvole nadležnih tijela. U Hrvatskoj je to stalna skupina pri Ministarstvu vanjskih poslova. Ako želite bilo kakvu transakciju napraviti s Fortenovom, a Fortenovin se ekonomski interes nalazi u Hrvatskoj, morate dobiti hrvatsko i nizozemsko odobrenje.

Kažu da nisu sudjelovali u bilo kakvim pregovorima oko arapskog preuzimanja Fortenove.

– Tvrtka koja je kupljena ima sjedište u Moskvi. Jedino vlasništvo su udjeli u Fortenovi. Promjena vlasništva u Moskvi, s bilo kime tko nije subjekt ova tri pravna sustava, je moguće, i on je legalan. Ali raspolaganje s bilo kakvom imovinom društva unutar EU, to nije moguće.

Miodrag Borojević kaže da je šeik pregovarao sa Sberbankom još od kraja 2019. godine.

– Sberbanka je već ranije imala potencijalne razgovore s potencijalnim kupcima, svi ti kupci došli su i odradili razgovore. S ovim se kupcima se nikada nismo sreli, ističe. 

Peruško dodaje da u njihovom registru i dalje imaju Sberbanku kao suvlasnika, dodajući da su njihovi udjeli blokirani te da transakcija, što se tiče europskog prava, nije provedena.

Na upit je li ih netko kontaktirao iz DORH-a ili HANFA-e, kaže da su “imali kontakte s državnim tijelima”.

– Ne bih specificirao s kojim smo tijelima razgovarali, zaključuje.