Penava najavio obilježavanje 100. obljetnice rođenja Franje Tuđmana 14. svibnja u Vukovaru

0
foto: Press032.com

Obilježavanje stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana održat će se 14. svibnja u Vukovaru, a ne u Zagrebu kako su prvotno zamislili inicijatori – najavio je predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Napomenuo je kako inicijatorima, među kojima su bliski suradnici Franje Tuđmana i njegov sin Stjepan, obilježavanje nisu omogućile ni zagrebačka niti državna vlast, koje su se čak potrudile da se ta obljetnica ne može organizirati u Zagrebu kao ni svečana akademija u jednoj od dvorana u Hrvatskom saboru.

Penava je s konferencije za novinare u Osijeku prozvao vlasti u Zagrebu i Hrvatskoj kako su se potrudile da se ta obljetnica ne može organizirati u Zagrebu na način kako su to zamislili organizatori, inicijalni krug nekadašnjih suradnika dr. Franje Tuđmana te njegov sin Stjepan, koji su “očito prijetnja nekim silnicama u ovoj državi”. Istaknuo je kako je obilježavanje bilo planirano na Trgu bana Josipa Jelačića, ali da je zagrebačka Gradska uprava u dva navrata organizatorima slala zahtjev da se očituju o tome tko će i što govoriti na skupu koji je bio najavljen na javnoj površini, no oni na te zahtjeve nisu htjeli odgovoriti jer smatraju da su “ispod svake razine dostojanstva”. Penava je ustvrdio da je jedna od mnogobrojnih dvorana u Hrvatskom saboru bila predviđena za održavanje svečane akademije, ali da su im iz Sabora uskratili dobrodošlicu jer po njihovu mišljenju “nije dobro niti poželjno da se nešto takvo obilježi u saborskim prostorijama. Poručio je da su organizatori zato, svjesni kako je moguće da se nešto takvo dogodi, ovu manifestaciju odlučili prebaciti u Vukovar gdje će se obljetnica obilježiti svečano i dostojanstveno te odati počast prvom hrvatskom predsjedniku kao najzaslužnijem za samostalnu Hrvatsku: “Žao mi je što isti stav o tom pitanju imaju Hrvatski sabor i zagrebačka Gradska uprava, ali naučili smo na opstrukcije, to nas neće spriječiti da taj dan obilježimo na način na koji ćemo se dostojanstveno prisjetiti najzaslužnijeg čovjeka u modernoj hrvatskoj državi”, naglasio je Penava.

Na konferenciji za novinare u Osijeku Petar Kopunović Legetin predstavljen je kao novi član stranke Domovinski pokret i bit će značajno pojačanje stranke na razini cijele Hrvatske – rekao je predstavljajući novoga člana predsjednik Domovinskog pokreta Ivan Penava. Vijećnik Gradskoga vijeća Osijeka Kopunović Legetin podsjetio je kako je prije nekoliko tjedana izašao iz stranke Most, a pristupanje Domovinskom pokretu bio je prirodan i logičan slijed budući da se zalažu za dobrobit svih građana.