Pannonian Challenge 2023.- globalno poznati festival ekstremnog sporta za vikend u Osijeku

0
foto: Pannonian Challenge Facebook

Od 16. do 18. lipnja Osijek je domaćin najvećeg regionalnog festivala ekstremnih sportova.

Pannonian Challenge poziva te na ovogodišnje 24. izdanje. Od 16. do 18. lipnja u osječki skate park dolaze sportaši i sportašice iz Mađarske, Češke, Slovenije i Hrvatske.

Uvijek je dobro prisjetiti se skromnih početaka, zbog kojih je Pannonian Challenge naposljetku izrastao u jednog od najvećih osječkih brendova. Naime, prvo formalnije natjecanje duhovitog naziva, „Tko Prvi Govno Mrvi“, smatra se „nultim“ izdanjem Pannonian Challengea, nakon kojega su se na osječkom Srednjoškolskom igralištu počeli pojavljivati prvi obrisi prostranog skate parka.

Godinu nakon, odnosno 1999., održan je prvi službeni Pannonian Challenge, koji je odmah privukao znatan broj zainteresiranih gledatelja, dok je već na četvrtom izdanju cijela priča zaokružena i nastupima poznatih lokalnih urbanih bendova – Debelog Precjednika i Gužve u 16-ercu, kao i DJ-eva – poput Slya i Omera koji su bili zaduženi za održavanje dobre atmosfere.

Moderno uređeni i inženjerski projektiran skate park, uz odličnu organizaciju samog natjecanja, s godinama je počeo privlačiti sve veći broj sportaša na sljedeća izdanja Pannonian Challengea, zbog čega su kapaciteti Srednjoškolskog igrališta ubrzo postali premali.

Najveći zaokret se dogodio 2013., kada se cjelokupan skate park, i festival, sele na znatno veći prostor na lijevoj obali rijeke Drave, u blizini gradskog kupališta Copacabana. Brojni sponzori su tada počeli prepoznavati značaj Pannonian Challengea za cijelu regiju, ali i za sam razvoj ekstremnog sporta, zbog čega je festival počeo rasti do svjetske razine koja posljednjih godina oduševljava najbolje sportaše i brojne posjetitelje.

Koliko je festival daleko dogurao, dovoljno govori činjenica da su nagrade za najbolje vozače na samim počecima bile simbolične, dok danas nagradni fond cijelog natjecanja iznosi stotinjak tisuća kuna – što je među najvećim nagradnim fondovima ekstremnih natjecanja u Europi. Također, naspram prvih nastupa lokalnih bandova u sklopu festivala prije petnaestak godina, na ovogodišnjem izdanju će gostovati najbolja imena regionalne urbane glazbene scene.

Program ovogodišnjeg Pannoniana je u nastavku: