Predstavljeni Rimčevi robotaksiji: Pozvao ga putem mobitela na pozornicu, ali se zbog tehničkih problema vozilo nije pojavilo

0
Foto: Verne

Tvrtka P3 Mobility, pod vodstvom Mate Rimca, predstavila je na svom kampusu u Kerestincu inovativni projekt robotaksija imenovan Verne, po futurističkom piscu Julesu Verneu. Projekt je dobio znatnu financijsku potporu Europske komisije u iznosu od gotovo 180 milijuna eura, što ističe njegov značaj i inovativnost.

Na događanju su bili prisutni brojni uglednici, uključujući predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, ministra mora, prometa i infrastrukture Olega Butkovića te zagrebačkog gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Također, izvršni direktor Marko Pejković i glavni direktor dizajna Adriano Mudri bili su dio tima koji je predstavio ovaj ambiciozan projekt.

Robotaksiji su zamišljeni kao vozila bez vozača, upravljača, papučica, retrovizora i brisača, što ih čini potpuno automatiziranim. Unutar vozila, korisnici će moći prilagođavati osvjetljenje, miris i glazbu prema osobnim preferencijama. Iako su prvotno planirani za uvođenje u promet sljedeće godine, novi rok za početak usluge određen je za 2026. godinu.

Prve rute robotaksija bit će kraće i ograničene na područje Zagreba, no projekt je već privukao međunarodnu pažnju. Gradovi poput Manchestera, te drugi u Velikoj Britaniji, Njemačkoj i na Bliskom Istoku, pokazali su veliki interes, što se ogleda u 11 potpisanih ugovora, dok se pregovara s još 30 gradova.

Za svaki grad koji uvede ove robotaksije planirana su posebna postrojenja za njihovo održavanje, uključujući čišćenje i punjenje, a cijeli će sustav funkcionirati putem mobilne aplikacije koja će omogućiti korisnicima jednostavno naručivanje i korištenje usluge.

Zanimljiv trenutak na predstavljanju bio je kada je Mate Rimac pokušao pozvati robotaksi preko aplikacije, ali vozilo nije stiglo zbog tehničkog problema. Rimac je istaknuo da će njegov tim istražiti uzrok problema, te je nastavio prezentaciju naglasivši predanost svoje ekipe usavršavanju tehnologije robotaksija.

Foto: Verne

Foto: Verne