Ovoga tjedna bit će cijepljena polovica odraslih u EU-u

0
foto: pixabay

Do kraja ovoga mjeseca Europskoj uniji će biti isporučeno 300 milijuna doza, 245 milijuna doza bit će primijenjeno, a ovaj tjedan polovica odraslog stanovništva bit EU-a dobit će prvu dozu cjepiva, objavila je u utorak predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

Prema dokumentu koji je Komisija predočila čelnicima EU-a okupljenim na samitu u Bruxellesu, EU očekuje milijardu doza do kraja rujna od četiri farmaceutske tvrtke – Pfizer/BioNTecha, Johnson & Johnsona, AstraZenece i Moderne.

To znači da će do kraja rujna biti dovoljno doza za potpuno cijepljenje cjelokupnog stanovništva EU-a od 450 milijuna. Ranije je Komisija spominjala cilj o cijepljenju 70 posto odraslog stanovnštva do kraja ljeta, a kasnije je taj rok pomaknut na početak ljeta. Sada ispada da bi cjelokupno stanovništvo moglo biti cijepljeno do kraja ljeta.

Broj isporučenih doza mogao bi biti i veći ako njemačka tvrtka CureVac i francuski Sanofi, s kojima je Komisija također potpisala ugovore o isporuci stotina milijuna doza, uspiju razviti svoja cjepiva i dobiju odobrenje od Europske agencije za lijekove.

Najveći broj doza u drugoj polovici godine očekuje se od Pfizera i BioNTecha, koji će isporučiti oko 40 posto od ukupnog  broj doza.

Prema nacrtu zaključaka sastanka na vrhu koji bi čelnici trebali prihvatiti u utorak, EU je spremna donirati najmanje 100 miljuna doza siromašnijim zemljama do kraja ove godine u okviru međunarodne inicijative Covax. Samo tri najveće zemlje Njemačka, Francuska i Italija obećale su 75 milijuna doza.