Ovo je lopta kojom će se igrati na Europskom prvenstvu 2024.

0
FOTO:ADIDAS

Adidasova lopta koja će biti korištena na Europskom prvenstvu u nogometu 2024. godine u Njemačkoj, nazvana Fussballliebe, donosi revolucionarne tehnološke inovacije. Ova lopta, koja u prijevodu znači “Ljubav prema nogometu,” opremljena je čipom i tehnologijom Connected Ball, što omogućuje prikupljanje podataka u stvarnom vremenu. Senzor unutar lopte bilježi čak 500 različitih podataka u sekundi, pružajući precizne informacije o igri.

Tehnologija Connected Ball sinkronizirana je s brojnim kamerama postavljenim na stadionu koje prate pozicije svih igrača. Na temelju tih podataka, može se brzo i precizno izračunati točna pozicija svakog igrača u trenutku dodira lopte. Ova tehnologija je posebno korisna za određivanje zaleđa, omogućujući donošenje odluka u roku od 25 sekundi, za razliku od dosadašnjeg prosjeka od 75 sekundi.

Pored bržeg donošenja odluka o zaleđu, tehnologija omogućuje i prikazivanje 3D animacija spornih situacija gledateljima na stadionima i pred televizijskim ekranima. Zahvaljujući senzoru u lopti, može se točno detektirati svaki dodir igrača s loptom, što pomaže u određivanju je li lopta dotaknuta prije nego što je ušla u gol ili je li igrač igrao rukom u kaznenom prostoru.

Sportski analitičari ističu kako prednosti ove tehnologije mogu značajno utjecati na ishod utakmica i plasman ekipa na Europskom prvenstvu. Ugrađeni čip i tehnologija prikupljanja podataka Fussballliebe lopte pružaju dodatnu dimenziju analize i odlučivanja, čineći nogometne utakmice još preciznijim i pravednijim.