Otkazan Osječki poljetni sajam i drugi sajmovi zbog epidemioloških mjera

foto: MB Press (arhiva)

Tvrtka Osječki sajam najavila je 28. Osječki proljetni sajam i 22. Obrtnički sajam za početak ožujka, međutim zbog odluka Nacionalnog Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske, održavanje sajmova još uvijek nije dozvoljeno te se do sada najavljeni sajmovi moraju otkazati. Sajam antikviteta koji se tradicionalno održava u osječkoj Tvrđu prve subote u mjesecu također se još uvijek neće moći održati. Zadnji Sajam antikviteta održan je u listopadu prošle godine, dok je onaj u studenome organiziran te otkazan zbog odluka Stožera o zabani okupljanja više od 50 osoba.

“Mi smo se pripremali jer se u pripreme mora krenuti puno prije održavanja samog sajma, vjerovali smo i nadali se da će se sajmovi održati, no jučer nam je stigla potvrda kako od sajmova još uvijek nema ništa”, rekao je Ante Vukašinović, direktor tvrtke Osječki sajam za HRT Radio Osijek.

HRT Radio Osijek prenosi kako je prošlogodišnji Proljetni sajam, održan uoči proljetnog lockdowna, bio s 220 izlagača rekordan po posjećenosti: “Za ovogodišnji smo, unatoč trenutačnoj situaciji, imali preko 150 prijava za Proljetni sajam što dovoljno govori o zanimanju izlagača. Osim toga imali smo i 140 prijava za Sajam antikviteta što znači da bi tijekom prvog vikenda u ožujku imali gotovo 300 izlagača na sajmovima u Osijeku”, rekao je Vukašinović za HRT Radio Osijek i dodao da poštuju odluku nacionalnog Stožera i izrazio nadu kako će mjere ipak popustiti do travnja: “Već se pripremamo za travanj kada nam po rasporedu slijedi Sajam lova, ribolova i turizma, te uobičajeni Sajam antikviteta prvu subotu u travnju”.

Mnogobrojni organizatori sajmova i sudionici diljem zemlje ističu kako su odlukama Stožera zapostavljeni tvrdeći da njihova zabrana rada nema logike jer na sajmovima nema ugroze od širenja covida-19 prvenstveno jer se većina održava na otvorenom i ističući da su organizatori sajmova na rubu financijske propasti.