Osumljičen za silovanje tijekom Domovinskog rata u naselju kraj Vukovara

0
foto: pixabay

Policijski službenici Policijske uprave vukovarsko-srijemske, u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Osijeku, dovršili su kriminalističko istraživanje zbog sumnje da je 55-godišnji hrvatski državljanin počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđena je osnovana sumnja da je osumnjičeni, tada 26-godišnjak, krajem listopada 1991. godine za vrijeme oružane agresije tzv. JNA i paravojnih postrojbi na Republiku Hrvatsku, u tada okupiranom naselju u okolici Vukovara, kao naoružani pripadnik paravojnih postrojbi, iskoristio okolnosti rata i privremenu okupaciju mjesta te s poljoprivredne površine na kojoj je radila, odveo hrvatsku državljanku te ju doveo u prostorije bivše mjesne zajednice na ispitivanje, nakon čega ju je odveo i zatvorio u susjednu prostoriju gdje ju je tijekom večeri, uz upotrebu sile, više puta silovao. 

Protiv osumnjičenog 55-godišnjaka policija je nadležnom Županijskom državnom odvjetništvu u Osijeku podnijela kaznenu prijavu zbog sumnje da je počinio kazneno djelo protiv čovječnosti i međunarodnog prava „Ratni zločin protiv civilnog stanovništva“ opisano i kažnjivo u članku 120. stavak 1. OKZ RH.

Osumnjičeni je trenutačno nedostupan redarstvenim vlastima Republike Hrvatske.