Optužen za gaženje hrvatske zastave u Dalju i pozivanje na mržnju prema Hrvatima

0
foto: Pixabay

Zbog gaženja hrvatske državne zastave, pozivanja na mržnju prema Hrvatima i pjevanja četničke pjesme osječko Županijsko državno odvjetništvo podiglo je optužnicu protiv 67-godišnjeg osumnjičenika, izvijestilo je u srijedu tužiteljstvo.

Okrivljenika se tereti da je 11. siječnja ove godine u Dalju sa Spomen-obilježja hrvatskim braniteljima i civilima koji su tijekom agresije na Hrvatsku u Domovinskom ratu bili zatočeni u Dalju, skinuo s jarbola zastavu Republike Hrvatske. Zatim je potrgao sajlu i zastavu RH, te je bacio na pod i gazio nogama.

Sumnja se da je 67-godišnjak istog dana, s ciljem izazivanja netrpeljivosti prema građanima hrvatske nacionalnosti, ispred jednog objekta građanima upućivao psovke i pozive na mržnju. Nakon toga se, navodi tužiteljstvo, pješice uputio prema Postaji granične policije Dalj, glasno pjevajući četničku pjesmu te ponovno psovao i pozivao na mržnju.

Okrivljenika se tereti zbog kaznenih djela povrede ugleda RH te javnog poticanja na nasilje i mržnju, a Državno odvjetništvo protiv njega je predložilo produljenje istražnog zatvora zbog opasnosti od ponavljanja djela.