Općina Vladislavci je primjer dobrih ideja i inicijativa

0

Župan Ivan Anušić posjetio je danas (19. ožujka 2021. godine) Općinu Vladislavci te s općinskim načelnikom Marjanom Tomasom obišao Osnovnu školu Mate Lovraka i zgradu u Vladislavcima koja se prenamjenjuje za dječji vrtić.

– Općina Vladislavci je jedna od općina u kojima je vidljivo koliki je značaj dobrih ideja i inicijativa od strane načelnika i ostalih važnih ljudi u zajednici, a koje rezultiraju konkretnim projektima. Osječko-baranjska županija je izravno investirala dva milijuna kuna u Općinu Vladislavci u protekle četiri godine, a to je jedna od rijetkih općina čije se vodstvo neumorno trudi olakšati život svojim mještanima. Županija će i u budućnosti nastaviti podupirati dobre projekte, poput izgradnje dječjeg vrtića kako bi se dodatno podigla kvaliteta življenja u Općini – rekao je župan Ivan Anušić.

Načelnik Marjan Tomas zahvalio je županu i Osječko-baranjskoj županiji na potpori.

– Osječko-baranjska županija je u proteklom razdoblju puno učinila za našu općinu. Prošle smo godine uz podršku Županije izgradili dječje igralište i fitness na otvorenom u sklopu škole, a ove godine izdvojit ćemo 100.000 kuna za izgradnju manipulativnih površina i parkirališta oko OŠ Mate Lovraka. Čeka nas i projekt izgradnje dječjeg vrtića u vrijednosti 7,5 milijuna kuna, za što imamo spremnu projektnu dokumentaciju, a planiramo se prijaviti za sufinanciranje iz programa ruralnog razvoja pri Ministarstvu poljoprivrede. Veliku pozornost pridajemo demografskim mjerama, pa tako omogućavamo besplatan vrtić za svu djecu s područja općine bez obzira gdje ga pohađaju, a uz Osječko-baranjsku županiju koja pokriva 90% troškova, sufinanciramo besplatan obrok za sve osnovnoškolce. S 15.000 kuna pomažemo obiteljima pri doseljavanju ili ostanku u našoj općini, a uskoro ćemo potpisati ugovor s Osječko-baranjskom županijom o sufinanciranju kamata za kupovinu stambenih objekata na području općine. Pomažemo mladima i u sufinanciranju polaganja vozačkog ispita, a ovisno o uspjehu u obrazovanju ta potpora ide od 30 do 50 %. Jako nas veseli i činjenica da nam je odobren projekt Urbane aglomeracije Osijek u kojem će se mladi od 25 do 30 godina, njih više od 30, educirati u STEM i IT sektoru, a koji je vrijedan više od 840.000 kuna. U suradnji s OŠ Mate Lovraka opremit ćemo informatički kabinet, odnosno ustrojit ćemo IT akademiju za njihovo cjeloživotno obrazovanje, čime ćemo postati prva općina u Hrvatskoj s takvim hvalevrijednim projektom. Također, ističem pomoć Osječko-baranjske županije u vrijednosti 400.000 kuna za izgradnju Kuće oproštaja u Dopsinu, ali i pomoć u organizaciji niza manifestacija i kulturnih priredbi važnih za život svih mještana općine – nabrojao je načelnik Marjan Tomas.

Ravnateljica OŠ Mate Lovraka Marija Poje istaknula je da tu školu pohađa 116 učenika. – Ponosni smo i izuzetno zadovoljni što već godinama svi imaju besplatnu prehranu. To je veliko financijsko rasterećenje i pomoć njihovim roditeljima, a djeca su kuhane obroke izvrsno prihvatili. Uz ovu pomoć Općine i Osječko-baranjske županije, puno će nam značiti i rješavanje problema parkinga, s obzirom da je velika fluktuacija prometa osobito u jutarnjim satima – rekla je ravnateljica.