Općina Popovac s rekordnim proračunom u 2023. godini

foto: MB PRESS

Jučer je održana posljednja ovogodišnja sjednica Općinskog vijeća Općine Popovac na kojoj je donesen treći rebalans proračuna za 2022. godine te je izglasan proračun za 2023. godinu.

Ovogodišnji proračun iznosio je nešto manje od 11 milijuna, a odrađeni su brojni projekti.

Najvažniji projekt protekle godine je završetak izgradnje županijske ceste Popovac-Kamenac u suradnji s Osječko-baranjskoj županijom i Županijskom upravom za ceste s kojom se otvorilo samo mjesto Popovac te smanjen put za 10 km prema Osijeku u smjeru Tvrđe i 5 km prema Višnjevcu.

,,Najvažnije je da se time otvara mogućnost razvoja turizma i poduzetništva na području Općine Popovac, a poglavito u Popovačkom brdu za što već imamo pristigle zahtjeve izmjene prostornog plana jer se poduzetnici javljaju da bi otvarali turističke elemente”, rekao je načelnik Zoran Kontak.

Dodaje kako su sanirane i izgradnje manje ceste, završena je druga faza izgradnje pločnika u Kneževu, obnovljen je Društveni dom u Popovcu u vrijednosti 300 tisuća kuna, saniran je objekt DVD-a Branjina također u vrijednosti 300 tisuća kuna.

Provedeni su programi sufinanciranja udruga i sporta s oko 600 tisuća kuna, kao i poticaji poduzetništva i turizma s 90 tisuća kuna za 4 zahtjeva. Ove godine sufinancirani su priključci za plinsku i vodovodnu mrežu.

,,Pored svega što godinama pomažemo kroz božićnice, uskrsnice, stipendije, novorođenu djecu, subvencija smještaja u domovima i privatnom smještaju za srednjoškolce i studente ove godine smo počeli s projektom sufinanciranjem vozačkog ispita s 50% iznosa što je već ove godine iskoristilo 9 mladih ljudi”, istaknuo je Kontak.

Za 2023. godinu rekordan proračun od 21 milijun kuna

Vijeće je izglasalo proračun za 2023. godinu u iznosu od 21 milijun kuna, a obuhvatit će brojne projekte.

Nastavit će se projekt niskonaponske mreže javne rasvjete u Kneževu za što je gotov projekt, a očekuje se građevinska dozvola možda i početak radova iduće godine.

Sanirat će se nogostupi u Kneževu, izgraditi staze na grobljima te financiranje svega onoga kao i protekle godine.

Osigurana su sredstva za izmjene prostornog plana što je bitno za razvoj poduzetništva i turizma te 864 tisuće kuna za prenamjenu poslovnih prostorija Osnovne škole Popovac u Kneževu, odnosno dogradnju i izmjenu, kako bi se ondje mogao odvijati predškolski odgoj.
Ostvaren je projekt Zaželi faza III u suradnji s Općinom Draž u vrijednost 1,5 milijun kuna kroz koju će biti zaposleno ukupno 30 žena na šest mjeseci, a očekuje se i nastavak projekta u onom obimu od 3 godine.

Najveća investicija koja se očekuje iduće godine je projekt ceste Branjin Vrh – Popovac u suradnji s Gradom Belim Manastirom. Iznos koji će biti odvojen od strane Općine Popovac je 8 milijuna kuna prema procijenjenoj vrijednosti investicije. Za taj projekt očekuje se otvorenje natječaja te će se prijaviti.

,,Projekcije su realne, proračun je realan, ostvariv i provediv. Učinit ćemo sve što možemo kako bi naši mještani imali bolji život. Pohvalio bi djelatnike, vijećnike i mještane koji nam pomažu u provođenju svih projekata”, zaključio je načelnik Kontak.