Općina Kneževi Vinogradi ne staje s projektima i aktivnostima

foto:MB PRESS

Aktivnosti i projekti u Općini Kneževi Vinogradi unatoč koronakrizi, ekonomskim i gospodarskim problemima diljem svijeta ne jenjavaju, dapače u punom su jeku i planiraju se oni budući. O proteklom razdoblju i onom budućem razgovarali smo s načelnikom Općine Vedranom Kramarićem, a što nam je rekao možete pročitati u nastavku.

Općina Kneževi Vinogradi u svom fokusu ima dvije dominantne djelatnosti, a to su turizam i poljoprivreda. Iako je turizam svugdje u svijetu osjetio teške dane, ova baranjska općina i dalje uspijeva izvući najbolje iz nastale situacije. Posljednjih dana u fokusu je nedavno održan Vinski maraton. ,,Vinski maraton kao jedna od top manifestacija na području naše općine odrađena je u skladu s općom situacijom i epidemiološkim mjerama. Mi smo zadovoljni, manifestacija je održana, u nešto blažem obliku nego dosadašnjih godina iako su i dalje u pitanju vrlo lijepe brojke za jednu općinu i jedno selo poput Zmajevca, bilo je 1100 prijavljenih natjecatelja. Cilj je privući goste koji po prvi put dolaze na područje općine, na područje Baranje, upoznat ih sa svim onime što Baranja i općina Kneževi Vinogradi nude, uspjeli smo u tome i ove godine. Nikakvih posljedica nije bilo, nemamo zaraženih.” – komentirao je načelnik Kramarić.

Ova općina poznata je na širem području županije zbog svog SRC Bazeni koji su ove kupališne sezone radili u punom jeku od početka lipnja. Naime, ostvareno je 80% prošlogodišnje posjećenosti.

Poljoprivreda kao najbitnija grana, uz turizam, za ovu općinu je na kušnji posljednjih mjeseci. Naime, zbog obilnih oborina i snažnog nevremena početkom kolovoza nastale su velike štete. Župan Ivan Anušić proglasio je elementarnu nepogodu, a pomoć u sanaciji štete očekuje se od države. ,,Ovo je za nas bio ozbiljan gospodarski udarac, ovo je zadalo direktan udarac na poljoprivredu u našoj općini koja je uz turizam glavna gospodarska grana za nas. Belje i Hrvatske šume prijavili su preko 40 milijuna kuna štete. Belje na 2 500 hekatara ratarske površine, a Hrvatske šume na 700 hektara šume, uz to brojni poljoprivrednici, OPG-ovci, vinari i ostali. Šteta je vidljiva i na infrastrukturi, kućama i državnim cestama.”

Aktualni projekti

Kao što je već dobro poznato u Općini Kneževi Vinogradi tijekom cijele godine provode se razni infrastrukturni projekti od onih višemilijunskih do onih manjeg iznosa koji se odnose na uređenje svih naselja. Načelnik Kramarić istaknuo je neke od projekata. Jedan od njih je izgradnja kanalizacijskog sustava u Karancu, koji obuhvaćaju i besplatne priključke za mještane. Ukupna investicija je 16 milijuna kuna. Prva faza radova je završena te se očekuje tehnički pregled, nakon čega slijedi javna nabava za drugu fazu te nakon toga treću. Potpuna realizacija očekuje se tijekom iduće godine.

Prije nekoliko mjeseci završen je još jedan od važnih i velikih projekata, ovoga puta u naselju Kotlina. Naime Kotlina je do sada bila jedino mjesto ove općine u kojemu nije odrađena plinifikacija. Plin je uveden, a rekonstruirana je i županijska cesta te Ulica Petefi Šandora. Vrijednost ovog projekta je ukupno 12 milijuna kuna. U Kotlini je trenutno u tijeku rekonstrukcija Doma kulture čiji se završetak očekuje do kraja godine. Upravo će ovi poduhvati dati novu estetsku i sigurnosnu vizuru naselja.

Načelnik Kramarić naglasio je projekt potpune rekonstrukcije triju ulica, jedne u Kneževim Vinogradima i dvije u Karancu, što će koštati ukupno 15 milijuna kuna.

,,Vodimo brigu od Zmajevca do Karanca, gleda se da se ravnomjerno ulaže i stavlja se fokus na najpotrebnije.” – za kraj naglasio je Kramarić.