Ofarbaj svoj život!” – radionica o utjecaju i dobrobiti vegetarijanske/veganske prehrane na zdravlje

0

Što je točno zdravlje, koji čimbenici utječu na njegovo pogoršanje/poboljšanje te kako zdrava prehrana može pozitivno i negativno utjecati na kvalitetu i duljinu života moglo se čuti na radionici o funkcionalnoj hrani/zdravoj hrani naziva „Ofarbaj svoj život“ održanoj u konferencijskoj dvorani Quella Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju – Toplica Lipik.

Radionicu koja je održana uz pridržavanje trenutno propisanih epidemioloških mjera vodio je dr. Goran Radin Čičin Sarajlić, specijalist obiteljske medicine koji je u uvodnom dijelu predavanja pred dvadesetak okupljenih prezentirao što se točno smatra zdravljem, koji čimbenici na staničnoj razini utječu na njega te kako reguliranjem vrste namirnica koje unosimo u tijelo i usvajanjem pozitivnih životnih navika možemo utjecati na usporavanje degenerativnih procesa koji se starenjem neminovno odvijaju u našem tijelu, dok su o praktičnoj primjeni vegetarijanskog/veganskog modela prehrane i osobnom iskustvu usvajanja tog životnog stila okupljenima govorile Antonella Straga i Daliborka Duchač.

Radionica „Ofarbaj svoj život“ dio je projekta Gea oprosti 2021. kojim Palijativni tim LiPa obilježava Svjetski dan zdravlja i Svjetski dan planeta Zemlje i koji će uz brojne sadržaje trajati sve do 20. svibnja 2021. Program se nastavlja već sutra, u srijedu 14. travnja, radionicom disanja „Udahni život, izdahni gotovo sve najbolje od sebe“ koju će također voditi dr. Sarajlić i koja će se održati u staroj vijećnici u kompleksu Janković u Pakracu s početkom u 16 sati.

Palijativni tim LiPa svoje aktivnosti provodi uz partnerstvo Grada Pakraca i Srednje škole Pakrac, a suorganizatori ovogodišnjih aktivnosti su Grad Lipik, Toplice Lipik, Dječji vrtići Kockica Lipik i Maslačak Pakrac, Muzej Grada Pakraca i Zavod za javno zdravstvo Požeško slavonske županije.