Održana 15. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem

0
foto: OBŽ

Održana je 15. sjednica Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem u petak, 21.srpnja u Otoku. Naglasak sjednice je stavljen na aktualni problem u svinjogojstvu prouzročen Afričkom svinjskom kugom te štetom nastalom uslijed prirodnih nepogoda na području Vukovarsko-srijemske te Brodsko-posavske županije. Sjednicom je predsjedao predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a u njenom radu sudjelovao je i župan Osječko-baranjske županije Ivan Anušić.

“Osječko-baranjska županija predstavlja 33% proizvodnje u području svinjogojstva i svinjskih prerađevina te je potrebno prema naputcima struke poduzeti mjere kako bi očuvali svinjski fond i izbjegli eutanazija velikih razmjera na područjima Osječko-baranjske županije, ali i cijelog istoka Hrvatske. Također, potrebno je raditi na edukaciji uzgajivača te u tom smjeru je OBŽ sazvala sastanak sa LAG-ovima ali i lovačkim društvima kako bi ljudi koji se bave svinjogojstvom bolje upoznali ovu bolest, mjere koje su im na raspolaganju te preventivne mogućnosti, kao i naučili kako se nositi s tim problemom.“, istaknuo je župan Anušić na temu Afričke svinjske kuge koja predstavlja veliku ugrozu za hrvatsko svinjogojstvo. U svom izlaganju, župan Osječko-baranjske županije izrazio je i zabrinutost za stanje u Vukovarsko-srijemskoj te Brodsko-posavskoj županiji koje su pretrpjele velike štete uzrokovane olujnim nevremenom te apelirao na što bržu pomoć i reakciju državne razine.

Na sjednici su predstavljene i informacije o ugovorenim projektima na području Slavonije, Baranje i Srijema. Ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić naglasio je da je u sklopu Projekta dosada realizirano projekata u vrijednosti 2,9 milijardi eura, od čega je na području Osječko-baranjske županije ugovoreno projekata u vrijednosti od 1,09 milijarde eura.

Investicije u cestovnu infrastrukturu predstavio je ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković. Najavljen je projekt izgradnje terminala Osijek te plovnog puta od ušća Dunava do luke Osijek.

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs, predstavio je javni poziv za izgradnju, rekonstrukciju i opremanje osnovnih škola što će u budućnosti omogućiti jednosmjenski rad osnovnih škola te cjelodnevne škole.

Posljednje izlaganje bilo je ministrice poljoprivrede Marije Vučković, koja se osvrnula na trenutnu problematiku Afričke svinjske kuge koja je zahvatila Vukovarsko-srijemsku županiju koja ugrožava i Osječko-baranjsku županiju što predstavlja gotovo 70% hrvatskog svinjogojstva. Ministrica je navela kako je trenutno osigurana financijska potpora sektoru svinjogojstva u iznosu od 7,5 milijuna eura te izvjestila o budućim planiranim koracima koji će se poduzeti u smjeru naknade štete.

Prije XV. Sjednice Savjeta za Slavoniju, Baranju i Srijem, župan Osječko-baranjske županije nazočio je svečanoj proslavi dana grada Vinkovaca koja je održana u novo-izgrađenoj zgradi Gradske knjižnice i čitaonice Vinkovci.

foto: OBŽ