Odavanjem počasti žrtvama Ovčare završilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991.

0
Foto: Đuro Karalić (Press032)

Odavanjem počasti žrtvama Ovčare, u Vukovaru je danas završilo obilježavanje Dana sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. i 29. obljetnice stradanja u Domovinskom ratu.

Tijekom komemorativnog programa “Ovčara – vječna rana”, pročitana su imena svih 200 žrtava, među kojima su bili i novinar Hrvatskog radija Vukovar Siniša Glavašević te francuski ratni dragovoljac Jean-Michel Nicolier.

Nakon sloma obrane Vukovara 18. studenoga 1991. iz vukovarske bolnice odvedeno je oko 260 ranjenika i civila, a njih 200 je dva dana poslije pogubljeno na Ovčari. Za oko 60 preostalih zatočenika odvedenih iz bolnice još se traga.

Članovi Udruge djece poginulih i nestalih hrvatskih branitelja Domovinskog rata do Ovčare su došli u mimohoduod Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata.Prethodno su se Vukovarci prisjetili i žrtva iz Veleprometa.

Po riječima predsjednika Hrvatskog društva logoraša srpskih koncentracijskih logora Danijela Rehaka, Velepromet je bio najveći zarobljenički logor u koji su dovođeni, ispitivani i zlostavljani branitelji i civili Vukovara, a mnogi su od njih i ubijeni.

“Mi računamo kako je kroz Velepromet prošlo oko 10.000 osoba od kojih je oko 700 i ubijeno. Još uvijek tragamo za sudbinama stotinjak osoba kojima se svaki trag gubi upravo na ovom mjestu”, rekao je Rehak.

Podno spomen ploče položen je vijenac i zapaljene svijeće.