Od ponoći kreće izborna šutnja. Ako vam stižu SMS-ovi ili pozivi od stranaka, možete ih prijaviti

0

Izborna šutnja je period tijekom kojeg je zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata.

Na dan održavanja izbora do zatvaranja birališta, kao i 24 sata prije dana održavanja izbora dolazi izborna šutnja. Sudionici izbora za Hrvatski sabor, svoje programe i kandidate mogu službeno predstavljati još samo do ponedjeljka u ponoć. 

“Zabranjena je svaka izborna promidžba, objavljivanje procjena izbornih rezultata, kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, objavljivanje fotografija u sredstvima javnog priopćavanja, izjava i intervjua kandidata, te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela u vremenu od 16. travnja 2024. od 00,00 sati do 17. travnja 2024. do 19,00 sati, a u kojem vremenu traje izborna šutnja. Zabrana izborne promidžbe za glasovanje u inozemstvu traje od 15. travnja 2024. od 00,00 sati do 17. travnja 2024. do 19,00 sati”, stoji u priopćenju DIP-a.

Izborna šutnja je period tijekom kojeg je zabranjeno javno predstavljanje i obrazlaganje izbornih programa sudionika biračima, nagovaranje birača da glasuju za određenu kandidacijsku listu ili kandidata, objavljivanje procjena izbornih rezultata kao i objavljivanje prethodnih, neslužbenih rezultata izbora, izjava i intervjua sudionika izborne promidžbe te navođenje njihovih izjava ili pisanih djela, objasnilo je Državno izborno povjerenstvo na svojim službenim stranicama. U to spadaju i telefonski pozivi, SMS poruke, mailovi u kojima se poziva i nagovara birače da glasaju za određene izborne kandidate. 

Za kršenje izborne šutnje propisane su novčane kazne koje su veće ukoliko je prekršitelj pravna nego fizička osoba. Kandidati koji prekrše izbornu šutnju mogu biti kažnjeni s gotovo četiri tisuće eura (od 10 tisuća do 30 tisuća bivših kuna op. a. na web stranici nisu promijenili valutu). 

Medije i medijske nakladnike DIP poziva da se suzdrže od objavljivanja fotografija, izjava, intervjua, navođenja izjava ili pisanih djela svih izbornih sudionika bez obzira radi li se o temi koja je izravno vezana uz izbornu promidžbu ili o bilo kojoj drugoj temi te da uklone iz svojih programskih sadržaja sve što predstavlja izbornu promidžbu, kao što su primjerice reklame, linkovi i slikovni linkovi-oglasi („banneri“) na portalima koji vode na mrežne stranice izbornih sudionika.