Od pet vukovarsko-srijemskih gradova HDZ vlast zadržao u dva

0

Nakon drugog kruga lokalnih izbora, od pet vukovarsko-srijemskih gradova HDZ je zadržao vlast u Vinkovcima i Otoku, izgubio u Županji, a nije uspio vratiti Vukovar i Ilok.

Nakon pobjede u najvećem vukovarsko-srijemskom gradu, Vinkovcima, gdje je kandidat HDZ-a Ivan Bosančić u prvom krugu osigurao pobjedu, kao i njegov stranački kolega Josip Šarić u Otoku, HDZ je u drugom krugu izbora izgubio Županju, gdje je dugogodišnjeg gradonačelnika toga grada Davora Miličevića pobjedio nezavisni Damir Juzbašić, koji je proljetos izašao iz HDZ-a.

U Vukovaru je gradonačelničku poziciju zadržao također bivši HDZ-ovac, nezavisni Ivan Penava, dok je u Iloku nezavisna Marina Budimir osvojila drugi uzastopni gradonačelnički mandat.

Kada je riječ o općinama, HDZ je povratio vlast u Tompojevcima i Tovarniku, ali izgubio u Jarmini i Drenovcima, u kojima je bio na vlasti od Domovinskog rata.

Iako se zna reći kako je Vukovarsko-srijemska županija utvrda HDZ-a, nakon drugog kruga lokalnih izbora od pet gradova ta stranka vlast ima u dva, a od 26 općina načelnike je zadržala ili dobila u njih devet.

U preostalim gradovima i općinama na vlasti su uglavnom nezavisni gradonačelnici i načelnici, dok u tri općine načelnik dolazi iz SDSS-a, a u po dvije iz SDP-a i HSS-a, dok je u po jednoj općini načelnik iz HKS-a odnosno Demokratskog HSS-a.

Nakon pobjede Damira Dekanića u drugom krugu izbora za župana protiv nezavisnog Josipa Dabre, HDZ je zadržao župana u Vukovarsko-srijemskoj županiji, a većinu s koalicijskim partnerima ta stranka ima i u Županijskoj skupštini.