OBŽ: 208 novopozitivnih, priprema se dvorana Gradski vrt

0
FOTO:OBŽ

PRIOPĆENJE STOŽERA CIVILNE ZAŠTITE OSJEČKO-BARANJSKE ŽUPANIJE:

Tijekom posljednja 24 sata na području Osječko-baranjske županije bilježimo 208 novopozitivnih osoba od 543 testiranih u KBC-u Osijek i Zavodu za javno zdravstvo OBŽ.

Novopozitivne osobe su iz čak 47 naselja, od kojih najviše iz grada Osijeka, njih 77. U Đakovu je 17, a u Valpovu 12 novooboljelih, dok je u Čepinu osam, a u Ivanovcu šest. Pet novooboljelih ima prebivalište u Donjem Miholjcu, Bilju i Višnjevcu, a po četiri u Tenji i Josipovcu. Po tri novopozitivne osobe su iz Drenja, Đuđenovca, Gata, Ivanovaca, Marjančaca, Našica, Trnave, Petrijevaca i Vrbice, a po dvije iz Bizovca, Breznice Đakovačke, Darde, Ernestinova, Feričanaca, Ladimirevaca, Sarvaša, Semeljaca, Šaga i Širokog Polja.

Jednu novooboljelu osobu bilježimo u Antunovcu, Branjinom Vrhu, Čepinskim Martincima, Črnkovcima, Dalju, Đurđancima, Erdutu, Golincima, Koški, Laslovu, Livani, Mecama, Nardu, Rakitovici, Satnici Đakovačkoj, Strizivojni, Šljivoševcima i Zelčinu.

Na području županije hospitalizirano je 129 osoba oboljelih od COVID-19, od toga 13 u našičkoj bolnici, a 116 u KBC-u Osijek od kojih je danas 21 osoba na respiratoru.

Preminuo je muškarac iz Osijeka, rođen 1950 godine, a uz COVID-19 imao je i druge kronične bolesti. Zbog sve veće popunjenosti bolničkih kapaciteta, danas se na sjednici Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije ponovo govorilo o „aktivaciji“ dvorane Gradski vrt.

U ponedjeljak će se iz Logističkog centra Civilne zaštite u Bizovcu u dvoranu dostaviti oprema potrebna za opremanje vanbolničkih kapaciteta.

Prema podacima pristiglim u Zavod za javno zdravstvo OBŽ pod mjerom samoizolacije danas je ukupno 3.447 osoba.

Policija je provela 27 samoinicijativnih provjera osoba u samoizolaciji i nije utvrđeno kršenje, dok je provjerom po dojavi građana, utvrđeno kršenje mjere samoizolacije za jednu osobu iz Osijeka.

Tijekom posljednja 24 sata inspektori Civilne zaštite proveli su 47 nadzora, a pojačani nadzor vršit će se i tijekom vikenda s naglaskom na večeras. Državni inspektorat, Civilna zaštita i Policija vršit će nadzor nad ugostiteljskim objektima s obzirom na mnogobrojne najave „Halloween partyja“ koji nisu redovita ugostiteljska djelatnost, nego javna okupljanja koja su zabranjena.

Stožer civilne zaštite OBŽ još jednom apelira na građane da poštuju propisane mjere kako bi svojim odgovornim ponašanjem spriječili širenje zaraze. Broj oboljelih na području županije raste, a time i broj osoba na bolničkom liječenju čiji se kapaciteti ubrzano pune.

Također poziva sugrađane koji će tijekom predstojećih blagdana obilaziti groblja da se pridržavaju mjere obaveznog nošenja maske.

– Nošenjem maske i izbjegavanjem većih okupljanja možemo smanjiti mogućnost zaraze korona virusom kao i prenošenje na članove naših obitelji i prijatelje, osobito starije i ugrožene skupine za koje ishod zaraze može biti tragičan. Time smanjujemo i opterećenje zdravstvenog sustava koji osim za oboljele od COVID-19, i dalje skrbi za sve druge osobe kojima je potrebna liječnička pomoć. Svojim odgovornim ponašanjem budimo primjer drugima i dajmo time svoj doprinos u borbi protiv korona virusa – poručio je Petar Lagator, načelnik Stožera civilne zaštite Osječko-baranjske županije.