Objavljene nove mjere: Do 8. siječnja zabrana putovanja među županijama

Nove epidemiološke mjere predstavljene su danas na redovnoj Konferenciji za medije Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Već postojeće mjere biti će produžene od 22. prosinca 2020. godine do 8. siječnja 2021. godine uz nekoliko izmjena koje obuhvaćaju i propusnice odnosno uz zabranu putovanja iz županije u županiju što vrijedi od 23. prosinca.  

NADOPUNA VEĆ POSTOJEĆIH MJERA:

Na privatnim okupljanjima i svečanostima smije prisustvovati najviše 10 osoba i to iz najviše dva kućanstva.  

Zabrana napuštanja županije mjesta prebivališta i boravišta uz iznimke za koje će se izdavatipropusnice za kretanje između županija kroz sustav e-Propusice izdaju Županijski stožeri.

Misna slavlja se i dalje preporučuju održavati kad god je moguće putem radio, tv programa ili na drugi način. Iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama HZZJZ-a. Posebne preporuke odnose se na osiguravanje 7 kvadrata po osobi. Sve mise na Badnjak trebale bit završiti do 22 sata, te bi se polnoćka trebala pomjeriti na ranije. Osobe koje su iz istog kućanstva ne moraju održavati razmak. Svaka druga klupa treba biti u upotrebi. Međutim konkretne preporuke biti će uskoro objavljene, rekao je Capak.

Za profesionalne umjetničke izvedbe programi, kino projekcije, muzeji i galerije broj prisutnih ograničava se na način da svaka osoba mora imati 7 kvadrata neto površine.

Blagdanski raspust za osnovnoškolce i srednjoškolce produžen je do 18. siječnja 2021. godine.

Svim poslodavcima preporučeno je za iskorištavanje godišnjeg odmora, ako nije moguć rad od kuće za zaposlenike.