Objavljen javni poziv: Građanima će se sufinancirati kupnja energetski učinkovitih vozila, doznajte sve detalje

0
foto: Pixabay

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 2024. godini nastavlja sa sufinanciranjem kupnje energetski učinkovitih vozila. 

Prvi korak u provedbi sufinanciranja nabave energetski učinkovitijih vozila za građane je bila objava Javnog poziva za proizvođače, generalne zastupnike ili uvoznike motornih vozila, koji su Fondu prijavili svoja prodajna mjesta i dostupne modele vozila koji udovoljavaju uvjetima Javnog poziva. 

Na poziv Fonda, za program sufinanciranja, se prijavilo 45 zastupnika vozila s 80 marki i 291 modelom vozila.

Svako prodajno mjesto će dobiti korisnički račun za prijavnu aplikaciju Fonda, a lista vozila, koja uključuje modele svih dostupnih energetski učinkovitih vozila, može se pronaći na stranici vozimoeko.fzoeu.hr .

5. travnja 2024. godine Fond je objavio Javni poziv za sufinanciranje energetski učinkovitih vozila namijenjen građanima. Poziv je vrijedan 15 milijuna eura, a prijave se podnose od 22. travnja od 9:00 sati isključivo preko ovlaštenog prodajnog mjesta koje je naznačeno na Fondovoj listi prodajnih mjesta na mrežnoj stranici vozimoeko.fzoeu.hr.

Prijava mora sadržavati:

  • uvjerenje o prebivalištu prijavitelja
  • ponudu o kupnji vozila izdanu od strane prodajnog mjesta
  • račun za predujam
  • dokaz o primitku uplate obveznog minimalnog predujma na račun prodajnog mjesta (minimalno 7% od tražene visine poticaja)

Po pojedinom vozilu moguće je dobiti do 40% sredstava, a za sufinanciranje su prihvatljiva ona energetski učinkovita vozila čija ukupna cijena, uključujući eventualni popust i PDV, ne prelazi 50.000 eura.
Maksimalni iznos poticaja ovisit će o kategoriji vozila – za električne automobile moći će se dobiti do 9.000 eura, za plug in vozila do 5.000 eura, a do 2.500 eura za motocikle i skutere.

Dodatne informacije o javnom pozivu mogu se dobiti telefonskim pozivom na 01/6448-444 ili dostavljanjem upita elektroničkom poštom na adresu enu.promet@fzoeu.hr  .