Obitelj preminulog u sudaru s Banožićem ima pravo na odštetu od najmanje 120 tisuća eura

0
foto: Cavna

Obitelj Gorana Šarića oprostila se od njega u ponedjeljak tijekom pogreba na groblju u Privlaci. Šarić je tragično izgubio život u subotu ujutro nakon prometne nesreće, kada je bivši ministar obrane Mario Banožić pretjecao tegljač i sudario se s kombijem kojim je upravljao Šarić.

Iako se Banožić trenutno nalazi u bolnici, policija još uvijek nije provela njegovo ispitivanje, niti je podignuta kaznena prijava. Očekuje se da će to biti učinjeno nakon prikupljanja svih relevantnih informacija i donošenja odgovarajuće sudske odluke.

Uz težak gubitak, obitelj Šarića ima pravo na naknadu štete i to od najmanje 120 tisuća eura, koja će biti određena sukladno sudskim odlukama i važećim zakonima, piše Jutarnji list.

“Šteta koja se nadoknađuje obitelji poginulog vozača nadoknađuje se iz osnova osiguranja vlasnika vozila. Visina štete određena je orijentacijskim kriterijima Vrhovnog suda RH, a koja je 2020. godine znatno povećana i to za 50 posto u odnosu na 2002. godinu kada su ti kriteriji objavljeni”, govori odvjetnik Mario Medak.

“Međutim, i dalje se radi po mom mišljenju o izrazito niskim iznosima. Po tim kriterijima duševna bol zbog smrti bliskog srodnika (uzdržavanog djeteta ili više njih, bračnog druga i roditelja) nadoknađuje se u visini od oko 41.000 eura po osobi. A ako poginula osoba ima braću i sestre, i ako su oni živjeli s preminulim u istom kućanstvu, oni ostvaruju pravo na oko 15.000 eura naknade štete po osobi – pojašnjava odvjetnik Mario Medak.

Vrhovni sud u tim “kriterijima” ističe kako pravična novčana naknada za duševne boli predstavlja naknadu štete za bol izazvanu saznanjem za smrt i kasnije za bol koju, npr. dijete, trpi zbog gubitka roditeljske ljubavi i pažnje koju bi roditelj pružio, podsjeća odvjetnik.

“Koliko su ti novčani iznosi pravični, neka svako prosudi sam posebno imajući u vidu inflaciju protekle tri godine kao i ostvarenu dobit osiguravajućih društava. Naknada za duševnu bol ne odnosi se na izgubljeno uzdržavanje koje je pruženo osobi koja ima pravo na zakonsko uzdržavanje kao i na osobe koje je poginula osoba eventualno pomagala. Za tu vrstu štete je bitno da se radilo o dužem uzdržavanju a to je kod roditelja i djece svakako slučaj. Dakle, postoji mogućnost određivanja sukcesivne odnosno periodične novčane obveze u vidu rente koju oštećene osobe mogu zatražiti” – zaključio je Medak.