Obilježeno 30 godina od ubojstva 12 hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu

0
foto: Ivan Matić

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća članovi obitelji, suborci, političari i drugi obilježili su 30 godina od ubojstva 12. hrvatskih redarstvenika u Borovu Selu. Toga dana u Borovu Selu ubijeni su hrvatski policajci pripadnici Specijalne jedinice policije Vinkovci: Stipan Bošnjak, Antun Grbavac, Josip Culej, Mladen Šarić, Zdenko Perica, Zoran Grašić,  Ivica Vučić, Luka Crnković, Marinko Petrušić, Janko Čović, Željko Hrala i Mladen Čatić.

Predsjednik Udruge specijalne policije Stevo Culej, čiji je brat Josip ubijen toga dana, rekao je kako njegov brat i ostali ubijeni nisu izgubljeni nego su ušli u povijest stvaranja hrvatske domovine.

„Kako se osjećam danas? To se ne može opisati onima koji nisu imali takav nesretni slučaj u obitelji i koji nikoga izgubili na takav okrutan način“, rekao je Culej.

Događaja od prije 30. godina prisjetio se jedan od pripadnika specijalne policije Matija Mičić rekavši kako je to bila prava sačekuša.

„Nismo došli nikoga da napadamo ali čim smo ušli u selo počeli su pucati na nas sa svih strana. Pucali su iz dvorišta, iz kuća, s krovova… Bacali su bombe na nas. Izašli smo tek oko 17 sati kada je u selo, s transporterima, došla JNA“, rekao je Mičić.

Vijenac podno spomen obilježja položili su i ministri u Vladi RH Davor Božinović, Tomo Medved i Mario Banožić.

„U Borovu Selu 2. svibnja dogodio jedan od najokrutnijih i najpodlijih zločina u razdoblju koje je povijest kasnije označila kao prvu fazu agresije na Hrvatsku“, rekao je Božinović.