Obilježena 33. obljetnica osnutka 3. gardijske brigade “Kune”

0
foto: MORH

Izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić nazočio je u ponedjeljak, 29. travnja 2024. na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade “Kune” u Novoj Gradiški.

Tim povodom članovi obitelji poginulih pripadnika 3. gbr “Kune” i visoka državna izaslanstva kod spomenika poginulim hrvatskim braniteljima položila su vijence i odala su počast svim poginulim hrvatskim braniteljima i prvom predsjedniku Republike Hrvatske dr. Franji Tuđmanu ispred Spomen biste dr. Franje Tuđmana.

Isto tako, u Crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije održana je sveta misa, a u Domu kulture održana je svečana akademija.

Izaslanik predsjednika Vlade RH, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić čestitao je 33. obljetnicu svim pripadnicima 3. gardijske brigade istaknuvši da je 3. gardijska brigada najelitnija brigada koja je, uz 204. vukovarsku brigadu, dala najveći obol u stvaranju Republike Hrvatske.

“Nisam siguran da su svi u Republici Hrvatskoj svjesni kako je 3. gardijska brigada u Domovinskom ratu dala najveći danak u krvi i da nijedna brigada nije izgubila više ljudi nego što je to ova brigada”, istaknuo je ministar obrane.

Ministar Anušić poručio je i kako moramo biti ponosni na ratni put 3. gbr, koja je svugdje gdje je bila, pomagala interesima hrvatskog naroda u želji da stvori samostalnu Republiku Hrvatsku te istaknuo kako ponekad ima dojam da je 3. gbr u odnosu na druge postrojbe Hrvatske vojske iz Domovinskog rata nepravedno zanemarena.

“Možda je to zbog nas i našeg slavonskog mentaliteta, jer ćemo mi uvijek odraditi i dati sve što treba, ali se nigdje nećemo nametati i isticati”, poručio je ministar obrane Ivan Anušić.

Osvrnuvši se na ratni put ove legendarne slavonske brigade ministar je podsjetio da 3. gbr nije ratovala samo na istoku Hrvatske nego i na drugim područjima, od Slavonije do Dalmacije te u najvećoj od svih bitaka, u bitci za grad Vukovar.

“Grad Vukovar je spasio Hrvatsku”, rekao je Anušić te naglasio da bez hrvatskih branitelja i njihove žrtve, danas ne bi bilo ni Hrvatske. U tom kontekstu posebno se osvrnuo na žrtve Domovinskog rata prisjetivši se 392 poginulih i 15 nestalih pripadnika 3 gbr.

Obljetnici su, uz članove obitelji poginulih pripadnika 3. gbr “Kune” i predstavnike Udruga veterana 3. GBR HV “Kune”, nazočili i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnik Tihomir Kundid, predsjednik i vrhovni zapovjednik OSRH Zoran Milanović, predstavnici Hrvatskog sabora, Ministarstva hrvatskih branitelja, Generalskog zbora, županija, gradova i općina i drugi gosti.

Ovom prigodom u vojarni 3. gardijske brigade “Kune” u Đakovu za posjetitelje je održan Dan otvorenih vrata na kojem su imati priliku razgledati izložen taktičko – tehnički zbor naoružanja i vojne opreme Hrvatske kopnene vojske, uključujući i osobno pješačko naoružanje, tenk M-84 i ostalu vojnu opremu.